Начало Рали Ожие завърши сезона с победа във Великобритания

Ожие завърши сезона с победа във Великобритания

31
0

Световният шампион Себастиен Ожие завърши сезона с победа. Осигурилият си титлата още в Австралия пилот на Фолксваген, триумфира и в последния кръг от календара във Великобритания. За него това беше 3-и пореден успех в това рали и 8-и успех за французина за сезона. Ожие изпревари с точно 26 секунди Крис Мийк със Ситроен DS3. Това е най-доброто класиране за британец в тази надпревара от 15 години насам. За последно Ричард Бърн победи в домашното си състезание през 2000 г.

Успехът на Ожие напрактика беше подсигурен още в петък, когато неговият съотборник във Фолксваген Яри-Мати Латвала излетя от пътя във 2-ата отсечка и колата му остана блокирана в канавката. От този момент нататък единствено Мийк беше някаква заплаха за Себ, но тойдържеше състезанието под контрол и в нито един момент не допусна да бъде доближен.

За Мийк по-важно беше да завърши 2-и, за да донесе на екипа си Ситроен 2-ото място в шампионата при отборите. И го стори, като за това помогна и 7-ата позиция на Мадс Остберг. Така СИтроен остана пред Хюндай, чийто пилоти Дани Сордо и Хейдън Падън завършиха на 4-о и 5-о място. Другите двама пилоти на Хюндай от втория отбор на компанията Тиери Ньовил и Кевин Абринг не взеха точки след проблеми съответно катастрофа и воден теч.

Третото място на подиума зае Андреас Микелсен с третия заводски автомобил на Фолксваген. Той остана на 10.2 сек зад Мийк, като не му даваше да диша спокойно почти през цялото време. Дълго време 4-и се движеше От Танак от М-СПорт Форд, но той катастрофира в 17-ата отсечка от общо 19 и отпадна.