Начало Рали Ожие може да напусне WRC, предупреди Капито

Ожие може да напусне WRC, предупреди Капито

28
0

Шампионът Себастиен Ожие може да напусна световния рали шампионат ако сегашните правила за реда на стартиране по отсечките се запазят и дори стана по-тежки. Това заяви спортният директор на Фолксваген – Йост Капито.

Ожие, който продължава да е убедителен лидер в шампионата с 51 т. аванс, не е печелил състезание от рали Швеция през февруари. Според него при сегашните регулации, които постановяват, че лидерът в шампионата трябва да минава първи по етапите в първите 2 дни, е невъзможно той да спечели състезание на макадам.

За този сезон положението е дори още по-тежко за водача, тъй като завърналите се в надпреварата пилоти по системата Рали 2 не отиват най-напред в реда на стартиране, както беше до миналата година.

Дискусиите относно реда на минаване по отсечките за следващия сезон продължават, като има и предложение от ФИА лидерът в първенството да минава първи по етапите през всичките 3 дни.

„Мисля, че той може да се откаже, заяви Капито на въпрос какво според него може да направи Ожие ако бъде принуден да минава първи по отсечките в едно цяло рали. – Можете да питате него, но тъй като го познавам, мисля, че той би се отказал. И може би това няма да бъде толкова лошо за някои…

Но не мисля, че това (минаването първи по отсечките в цялото състезание за лидера в шампионата) ще се случи. Нещата ще се променят догодина, но в друга посока. Всички сме съгласни, че това, което имаме сега е грешно.”

В тази връзка мениджърът на WRC Ярмо Махонен заяви, че се търси по-справедливо решение на казуса.