Начало Рали Ожие начело в рали Сардиния

Ожие начело в рали Сардиния

43
0

Себастиан Ожие от екипа на М-Спорт с Форд Фиеста води след петъчния ден на рали Сардиния, 7-и кръг от първенството на WRC. Французинът има аванс от 18.9 сек пред лидера в шампионата Тиери Нювил.

При необичайни условия – силен дъжд и мокри отсечки, Ожие се възползва максимално от втората си стартова позиция по влажните трасета следобед и излезе начело след 9 пробега. Той бе 5-и след 4-те отсечки сутринта, а Нювил 3-и.

„Беше сложен ден, като не исках да поемам всички рискове тази сутрин, каза Ожие. – Първата отсечка следобед беше трудна и спечелих много време. Това беше изненада, но аз атакувах повече спрямо сутринта.”

Самият Нювил можеше да бъде по-близо до Ожие, но на 3 пъти удари храсти и завърши деня с повреди по предницата и задницата на колата.

Трети в подреждането е Яри-Мати Латвала с Тойота, който изостава на 37.2 сек от Ожие. Той не беше уверен по хлъзгавите трасета, но с изсъхването им той повиши скоростта си и бе най-бърз в 9-ата и последна отсечка за деня.

Четвърти е неговият съотборник в Тойота Есапека Лапи, на 4.4 сек. В един момент финландецът се беше сринал до 10-о място след спукана гума. Пети е Мадс Остберг със Ситроен С3, който обаче съжаляваше след 2 грешни избора на гуми за променливото време.

Андреас Микелсен с Хюндай водеше в класирането след сутрешните отсечки, но отпадна след проблеми със скоростната кутия. От Танак с третата Тойота бе 3-и преди последната отсечка, в която след скок счупи радиатор. В същия етап Теему Сунинен с Форд Фиеста катастрофира.