Начало Рали Ожие поведе в рали Монте Карло

Ожие поведе в рали Монте Карло

76
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие с Форд Фиеста поведе след първия ден на рали Монте Карло. Пилотът на М-Спорт бе най-бърз и в двете скоростни отсечки на тъмно снощи, като има аванс от 17.3 сек пред Андреас Микелсен с Хюндай. Трети на 25.6 сек е Дани Сордо също с Хюндай.

Французинът обаче започна ралито с проблеми. Той се завъртя в първата отсечка, но бързо навакса. „Знаехме че, първият етап ще бъде труден за преминаване особено през заледената секция. Дори и влажните места бяха трудни за нас. Преди за се завъртим се намирах с 10 км/ч. За късмет успях да завъртя бързо колата и да продължа.“

Микелсен изпитваше проблеми със спирачките при спускането в първата отсечка. Във втората той не бе уверен и записа шесто време. Въпреки това той остана на 2-о място в общото класиране.

Есапека Лапи и От Танак с Тойота допълниха петицата, като и двамата, подобно на Сордо, караха внимателно с цел да завършват двата етапа безаварийно. Танак имаше проблеми в първия етап, като изгуби доста секунди в опит да се измъкне от пряспа в един десен завой.

Екипажите стартираха в при много трудни условия, като в първата отсечка трябваше да се справят с дълга изцяло заледена секция, която хвана неподготвени много пилоти. Всички заложиха на супер меките и меки сликове, които бяха повече от неконтролируеми на леда, което им донесе проблеми. Най-много в тези условия изгуби екипажът на Хюндай – Тиери Ньовил и Николас Гилсул, който се удари в пряспа и загуби над 4 мин.

“Забихме се в пряспа, коментира Ньовил, който е едва 17-и след двете отсечки. – Дръпнах ръчната, но и четирите колела блокираха и излетяхме от пътя. Имаше малък брой публика. Затова ни отне много време да се завърнем. Но това е част от играта.“

Крейг Брийн бе най-добре представилият се пилот на Ситроен завършвайки първият ден на 7-а позиция, като пред него е Яри-Мати Латвала. Крис Мийк с другия Ситроен се завъртя. след което даде на задна, но се заби в пряспа. Той трябваше да изчака помощ от зрителите и изгуби над 1 минута, като е 9-и в общото класиране.

Елфин Еванс от М-Спорт спука гума в първата отсечка и са намира на едва 16-та позиция.