Начало Рали Ожие с половин минута аванс пред Танак преди последния ден

Ожие с половин минута аванс пред Танак преди последния ден

46
0

Шампионът Себастиен Ожие с Форд Фиеста има 33.5 сек аванс след 3-ия ден на рали Монте Карло, първи кръг от новия сезон в WRC.

Пилотът на М-Спорт в един момент имаше повече от минута аванс пред втория От Танак с Тойота, но естонецът направи много силни преминавания на последните няколко отсечки и запази интригата преди финалните 4 етапа утре.

„Загубата на 6 сек спрямо От в последната 13-а отсечка за деня е това, което можахме да си позволим, коментира Ожие. – Исках да имам поне 30 сек аванс и се получи това, което желаехме. Може би не направихме перфектния избор на гуми за последния етап и трябваше да съм на лимита, за да не загубим много.”

Трети в класирането е Яри-Мати Латвала с Тойота, който е на минута и половина зад Ожие, а в същото време има 3 минути аванс пред 4-ия Есапека Лапи също от японския тим.

Двамата се изкачиха в класирането, след като 3-ия Дани Сордо с Хюндай катастрофира и отпадна от битката още в първата отсечка за деня и 9-а за ралито при тежки условия с много сняг. Лапи през целия ден трябваше да навакса изоставане след спукана гума в 11-ия етап, заради което Крис Мийк със Ситроен C3 го изпревари.

В крайна сметка Лапи завърши деня на 1.6 сек пред Мийк, който е на 20 сек пред 6-ия Елфин Еванс от М-Спорт. Тиери Нювил с Хюндай, който в първата отсечка допусна грешка и загуби над 4 мин, спечели последните 2 отсечки днес и е 7-и в общото класиране, на малко над половин минута зад Еванс.