Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изискванията за спазване ограниченията на пистата ще са едни и същи за...

Изискванията за спазване ограниченията на пистата ще са едни и същи за целия уикенд на Имола

1262
0
имола
снимка: Алфа Ромео

Изискванията за спазване ограниченията на пистата ще са едни и същи за целия уикенд на Гран при на Емилия Романя. Така на Имола се цели избягване на противоречията, до които се стигна след първия кръг от сезон 2021 в Бахрейн. На Сахир инструкциите за лимитите се промениха няколко пъти – в свободните тренировки, за квалификацията и състезанието. Това доведе до различни тълкувания на ситуации в надпреварата и дискусии, продължили дълго след самата надпревара. Причината бе, че многократни излизания извън определените ограничения на Люис Хамилтън не бяха санкционирани, а заради преминаване на лимита Макс Верстапен трябваше да върне позиция на англичанина, който в крайна сметка спечели надпреварата.

Три от завоите на Имола ще бъдат наблюдавани с оглед ограниченията на пистата – 9 (на излизане, ако никаква част от колата не е останала в контакт с пистата), 13 (във връхната точка на кривата) и 15 (също на излизане, зад бордюра)

Посочено е, че при преминаване отвъд лимита „пилотът трябва да се върне на трасето безопасно и без да печели трайно предимство“. Изискванията не важат само ако отделен състезател е бил избутан от трасето. Случаите ще се разглеждат индивидуално.

При всяко нарушение на постановените ограничения отборите ще получават съобщение чрез официалната комуникационна система. При трето провинение на съответния пилот ще бъде показан черно-бял (предупредителен) флаг. Това означава при трети случай на който и да е от посочените завои, а не по три на всяка отделна крива.