Начало Рали Ожие излезе начело в Монте Карло, Кубица катастрофира (ВИДЕО)

Ожие излезе начело в Монте Карло, Кубица катастрофира (ВИДЕО)

70
0
Ожие

Шампионът Себастиен Ожие излезе начело в рали Монте Карло след 5-ата отсечка от надпреварата, с която започна тазгодишния сезон в WRC. Пилотът на Фолксваген води с 1.5 сек пред Крис Мийк със Ситроен DS3 от екипа на Абу Даби Тотал WRT. Двамата си спретната страхотен дуел в началото на втория ден, като разликите бяха в стил Ф1.

Мийк (на втората снимка) статира деня като водач след първите 2 пробега. Ожие обаче бе с 0.9 сек по-бърз от него в 3-ата отсечка, а на следващата Крис победи Себастиен с 0.7 сек, запазвайки 6.7 сек преднина в общото класиране. Във въпросната отсечка Ожие се удари мост, като повреди задницата на колата. Явно обаче това не е било толкова сериозен проблем, след като в 5-ата отсечка шампионът взе нещата под контрол и бе най-бърз, изпреварвайки Мийк с 8.2 сек.

По-бърз от пилота на Ситроен бе и Яри-Мати Латвала с втория заводски Фолксваген (+3.3 сек). Финландецът обаче изостава на почти 54 сек от Ожие в общото подреждане, където е 4-и, след като удари камък във втората отсечка, губейки около половин минута. Пред него е Андреас Микелсен с третия Фолксваген (+37.8 сек).

Сериозни неприятности имаха пилотите на Хюндай. Хейдън Падън (на 3-ата снимка) се хлъзна на леден участък от трасето в 3-ата отсечка и се удари в дърво със задницата на колата си, в резултат на което лявата му задна гума се откачи. Австралиецът отпадна от надпреварата за деня. Проблеми с управлението имаха Тиери Нювил и Дани Сордо, които се състезава с новата спецификация на модела i20. Двамата са 5-и и 7-и, на съответно 56.9 сек и 1:42 мин от водача.

Също в 3-ата отсечка катастрофира и бившата звезда от Ф1 Роберт Кубица с Форд Фиеста от тима на BRC Racing Team. Полякът не успя да спре на един десен завой на леден участък и спря в най-близкото дърво. Така той също завърши участието си за деня.