Начало Рали Ожие поведе във Великобритания, Латвала e аут

Ожие поведе във Великобритания, Латвала e аут

25
0

Осигурилият си предсрочно 3-ата поредна титла във WRC Себастиен Ожие повече в рали Великобритания след първите 3 отсечки от надпреварата, която е последен кръг от първенството. В същото време неговият съотборник в екипа на Фолксваген Яри-Мати Латвала изхвърча от пътя във 2-ата отсечка и отпадна.

В първия пробег Ожие беше само с 0.8 сек по-бърз от финландеца при мокра и кална настилка. Но още във втория завой на втората отсечка Латвала изхвърча в канавката и не можа да излезе оттам.

Това изведе Крис Мийк със Ситроен DS3 на 2-а позиция, който изостава от лидера с 12.9 сек. Британецът засега успява да задържи зад себе си Андреас Микелсен с 3-ия заводски автомобил на Фолксваген. Норвежецът, който на успя да кара в шейкдауна в четвъртък заради здравословен проблем, е на 3.9 сек за Мийк.

В битката за местата на подиума е и Мадс Остберг със Ситроен, който е на 6 секунди от Микелсен. Местният герой Елфин Еванс от М-Спорт Форд (надпреварата се провежда на територията на Уелс) допълва топ 5. Той изпреварва двамата пилоти на Хюндай – Дани Сордо и Хейдън Падън. Осми е От Танак с М-Спорт Форд.

Латвала далеч не беше единственият пилот от челото с проблеми. Тиери Ньовил, който за това състезание заради слабата си форма беше понижен и пратен във втория отбор на Хюндай, се удари по време на 3-ата отсечка, в резултат на което едно от колелата му се откъсна и той също отпадна. Неговият съекипник Кевин Абринг спря в същата отсечка с предполагаем технически проблем. Бившата звезда от Ф1 Роберт Кубица пък имаше проблеми със скоростната кутия, които започнаха още от тренировките и се задълбочиха днес.