Начало Рали Ожие триумфира в Монте Карло, Латвала с условно наказание

Ожие триумфира в Монте Карло, Латвала с условно наказание

79
0

Себастиен Ожие спечели убедително рали Монте Карло, първи кръг от новия сезон в WRC. Французинът имаше аванс от 2 минути преди последния ден спрямо съотборника си Андреас Микелсен и просто премина внимателно по отсечките си, за да триумфира за 3-а поредна година в прочутата надпревара. Въпреки това той беше най-бърз в 14-ата отсечка от общо 16 и на финала финишира с 1:54.5 мин пред норвежеца, за когото това е най-доброто класиране в Монте Карло в кариерата.

След лошия старт на надпреварата, Тиери Нювил с Хюндай успя да стигне до подиума на 3-а позиция. Белгиецът успя да навакса време третия ден с точен избор на гуми, като дори имаше шанс да се бори с Микелсен за 2-ата позиция. Възможностите на колата обаче не му позволиха атака в последните 2 отсечки и той се примири с 3-ата позиция. Още повече, че нещо започна да дрънчи по колата и Нювил намали драстично темпото.

Неговият съотборник Дани Сордо започна последния ден 7-и, но със силно каране изпревари От Танак и завърши 6-и, което е отлично класиране с оглед на удара в събота и счупеното задно окачване. Пред него се наредиха Мадс Остберг от М-Спорт с Форд Фиеста и Стефан Льофебър от Абу Даби Тотал със Ситроен DS3.

В същото време Яри-Мати Латвала, който отпадна предния ден с третия заводски Фолксваген получи условно наказание – неучастие в едно състезание и глоба от 5000 евро, след като удари зрител при излитането си от трасето вчера в 11-ата отсечка. Финландецът и неговият навигатор обявиха, че изобщо не са разбрали, че са ударили фен заради калта и водата и затова не са спрели.

Според стюардите при излитането за финландеца е било трудно да види случващото се, тъй като колата му е подскачала от неравностите. Но според официалните лица състезателят и неговият копилот Мика Антила при всички положения е трябвало да спрат и да видят дали има пострадал човек.