Начало Рали Ожие взе титлата след триумф в Австралия

Ожие взе титлата след триумф в Австралия

45
0

Себастиен Ожие взе 3-ата си поредна титла във WRC след триумф в рали Австралия, 10-и кръг от шампионата. Така 3 състезания преди края на сезона пилотът на Фолксваген е недостижим за съперниците си с аванс от 101 точки! Така Ожие вече е 4-и в историята по спечелени корони, като пред него са Льоб с 9 и Юха Канкунен и Томи Макинен имат по 4.

Успехът в Австралия не дойде лесно. В началото на състезанието в петък в един момент Ожие беше изостанал 8-и заради това, че е първа кола по отсечките. Но след това в типичния си стил навакса и в края на 2-ия ден излезе начело, макар и само с 0.3 сек пред Крис Мийк със Ситроен DS3. В последния ден Ожие спечели всичките 5 преминавания и финишира с 12.3 сек пред съотборника си и единствен теоретичен конкурент за титлата Яри-Мати Латвала. Финландецът се движеше близо, но нямаше нужната скорост да притисне Ожие.

В края Латвала дори за малко да изпусне второто място, като преди специалната отсечка счупи ремък на алтернатора, но успя бързо да го смени с резервен. Мийк завърши 3-и, на 32.6 сек след Ожие. Той трябва да е доволен, че запази мястото си на подиума, тъй като беше застигнат само на 6 сек от третия заводски пилот на Фолксваген – Андреас Микелсен (4-и). Челната петица допълни Хейдън Падън с Хюндай i20.