Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Хубаво е най-накрая да спечелим точка

Окон: Хубаво е най-накрая да спечелим точка

533
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон беше много щастлив след състезанието в Маями. Пилотът на Алпин финишира десети и донесе първа точка за отбора след изключително трудното начало на годината. Окон вярва, че тази точка ще помогне на екипа да се развива все по-добре в следващите стартове.

Окон отново прескочи Q1 и даде 13-то време. Преди това французинът прескочи и първия сегмент от спринтовата квалификация и финишира 15-ти в кратката надпревара на пистата в Маями.

Еднократният победител в F1 изказа една сравнително спокойна надпревара и успя да избегне хаоса, който се случи около него. Той потегли със средно твърди гуми и направи единственото си спиране в обиколка 22. Окон мина едно място напред заради проблемите на Оскар Пиастри и се добра до зоната на точките. В края на надпреварата той успя да задържи зад себе си Нико Хюлкенберг и да добави първа точка към актива си за тази година

„Хубаво е най-накрая да спечелим точка. През последните няколко състезания се доближавахме все повече до това нещо. Този уикенд най-накрая този уикенд получихме награда, която отборът заслужава предвид усилията, положени през последните седмици“, сподели Окон.

„Беше много напрегнато състезание от старта до финала и имаше добри битки през цялото време. Не можем да сме напълно доволни от резултата, защото това е само една точка,. Тя обаче е много важна за отбора“, продължи пилотът на Алпин. „Нека не забравяме мястото, на което бяхме в Бахрейн- последната редица, както и на това, на което сме сега. Всичко това е заслуга на целия екип в Енстън и Вири. Те запазиха вярата и мотивацията и продължиха да подобряват автомобила. Надявам се, че това ще бъде първата от много спечелени точки до края на сезона“, завърши Естебан Окон.

Съотборник на Окон Пиер Гасли потегли 12-ти в Гран при на Маями. Французинът също направи едно спиране в бокса и изкара дълъг стинт с твърди гуми. За нещастие, Гасли нямаше толкова късмет и финишира на мястото, от което беше стартирал.

„Имахме страхотно състезание, въпреки че не успяхме да спечелим точки. Направихме всичко, което трябваше, за да се поставим във възможно най-добрата позиция за спечелване на точки“, каза Гасли.

„Имахме добро темпо. Борихме се упорито на старта, за да запазим позицията си. След това влязохме рано в бокса, както беше по план. Появата на виртуална кола за сигурност не беше в моя полза, но така се случва понякога.“

„От отборна гледна точка спечелихме първата точка за сезон. Това е най-важното. Няма значение дали ще съм аз или Естебан. Просто съм много доволен за отбора на Алпин. Това е чудесно за мотивация и увереност за всички в Енстън и Вири. Имаме нужда от още много неща, за да се борим за по-високи позиции. Бяхме в микса за позиции в топ 10. Като цяло това беше най-добрият уикенд за сезона от гледна точка на представянето. Добре е да покажем такъв напредък“, завърши Пиер Гасли.