Начало Избрани Oкон иска да се качи на подиума в Джеда

Oкон иска да се качи на подиума в Джеда

1044
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка James Moy Photography / XPB Images

Естебан Oкон иска да се качи на подиума в Джеда. Пилотът на Алпин бе на път да се качи на почетната стълбичка в състезанието през декември, но бе изпреварен от Валтери Ботас в последната обиколка. Сега той отново се представи добре, след като даде пето време в квалификацията за Голямата награда на Саудитска Арабия

Повечето отбори oт F1 избраха различни стратегии в Q1, като направиха множество бързи и бавни обиколки с един комплект меки гуми. Тяхната цел бе да опитат да намерят оптималното ниво на сцепление и представяне. Окон и Алонсо безпроблемно прескочиха първата част от квалификацията.

В Q2 първият опит на Естебан беше компрометиран от бавно движещ се Макларън на Даниел Рикиардо. Първият опит на Алонсо беше достатъчен за пето място. Катастрофата на Мик Шумахер на завой номер 10 предизвика червен флаг, който забави сесията с около един час. При подновяването й, испанецът подобри обиколката си, за да влезе в Q3 за втори път този сезон, а Естебан се присъедини към него след превъзходен финален тур.

В началото на Q3, силната първа обиколка на Окон му гарантира, че ще се бори за място в топ 5 на стартовата решетка. След изтичане на времето французинът финишира пети, а Алонсо- седми. Така екипът от Енстън имаше два автомобила в топ 10 по време на квалификационна сесия, което се случва за пръв път от Гран при на Катар през 2021 г.

„На първо място, най-важното е, че Мик е добре. Това беше голям удар и се радвам, че всичко изглежда наред с него. От наша страна автомобилът се чувстваше добре. Хубаво е да видим, че отново сме бързи на тази писта. Трасето е много бързо и изключително технично. Тук трябва да се поемат някои рискове. Едва не се забих в стената по време на Q3. За щастие успях да хвана колата навреме“, сподели Окон.

„Това е едва второто състезание с този нов автомобил, а класирането на пето и седмо място е страхотно и трябва да сме много щастливи от вчерашния ден. През целия уикенд се развивахме добре. Доволен от подобрението на автомобила по време на всички тренировки. Имаме възможност да се борим за солиден резултат и подиум в състезанието по улиците на Джеда.“

Чувствах се добре, когато стигнах до Q3 в Бахрейн. Сега пристигнахме на напълно различна писта и отново имаме и два автомобила в третата част на квалификацията. Това е добър знак за отбора. Болидът определено се чувстваше конкурентноспособен през целия уикенд. Продължаваме да разучаваме новите коли. Научваме повече неща всеки път, когато излизаме от гаража. Имаме още потенциал за развитие“, заяви Алонсо. Този уикенд испанецът използва нова задвижваща система на Рено.

„Деградацията на гумите все още е малко неизвестна. Сега не трябва да използваме гумите, с които се класирахме в Q2. Това ни дава повече гъвкавост по отношение на стратегията. Нека видим какво можем да направим в състезанието и да се надяваме, че ще успеем да вземем повече точки от него.“

„Радваме се на резултата в квалификацията. Естебан и Фернандо направиха блестящи обиколки, за да влязат в челната десетка за днешната Гран при. Още от началото на уикенда знаехме, че имаме темпото да бъдем много конкурентоспособни. Засега упоритата работа на всички в отбора се отплаща. Точките се раздават в състезанието, така че все още не сме изпълнили целта си. Поставихме се в чудесна позиция за състезанието. Очакваме с нетърпение да разработим стратегията си, за да гарантираме, че и двата автомобила са много добре позиционирани и подготвени да спечелят точки. Пожелаваме и на Мик [Шумахер] да е добре, след като претърпя доста страшната катастрофа по време на сесията. Надяваме се, че той ще се възстанови бързо и скоро ще може отново да бъде на пистата“, обясни шефът на Алпин Отмар Шафнауер.