Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон не е възнамерявал да се оттегля от Гран при на Катар

Окон не е възнамерявал да се оттегля от Гран при на Катар

748
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон не е възнамерявал да се оттегля от Гран при на Катар. Пилотът на Алпин е продължи участието си в надпреварата, въпреки че имаше здравословни проблеми. Окон дори се пошегува, че е „преминал през ада“ по време на състезанието в Лосаил и че е „трябвало да го убият, преди да отпадне от надпреварата.“

Окон финишира на седма позиция в състезанието за Голямата награда на Катар. Французинът призна, че това са били най-трудните точки в кариерата му. Еднократният победител в F1 не се е чувствал никак добре заради жегата в кокпита и дори е повърнал в каската си. Въпреки това Окон е продължил да се бори и в крайна сметка спечели 6 точки

„Какво тежко и физически трудно състезание за всички нас! В крайна сметка това беше чудесен резултат-седмо място и шест точки“, сподели Окон.

„Стартирахме чудесно и се изкачихме до петото място. Заслугата е и на отбора заради добре изпълнената стратегия и спиранията в бокса. Условията в автомобила бяха изключително тежки“, продължи пилотът на Алпин. „През първата половина на състезанието не се чувствах добре физически. Успях да се съвзема и да се съсредоточа върху това, което трябваше да направя. После имахме няколко добри изпреварвания и донесохме шест ценни точки за отбора. Сега е време за почивка и възстановяване, след което ще се подготвим за труден троен уикенд в Америка и ще се стремим да пренесем тази инерция в Остин“, добави Естебан Окон.

Еднократният победител в F1 никога досега не се е състезавал при толкова екстремни условия.

„В Джеда усещането бе точно такова – от началото до края натискаш с всички сили. Но честно казано никога не съм усещал нещо подобно“, обясни Окон.

„Беше толкова горещо, че исках да отворя визьора на правата, защото нямаше въздух. Опитвах се да насоча с ръка въздух в каската, защото колкото повече дишах, за да се опитам да сваля всичко, толкова повече топлина влизаше вътре в каската.“

„Беше ад. Но догодина ще дойдем тук [по-късно], така че би трябвало да е по-добре. “

На въпроса дали се е изкушавал да се оттегли, докато се е чувствал зле, Окон бе категоричен: „Не. Трябва да ме убиете, преди да се оттегля. Вярно е“, заключи Естебан Окон.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли финишира 12-ти в Катар. Състезателят на Алпин бе наказан заради нарушаване на границите на пистата

„Имаше потенциал да спечелим точки. Разбира се, че съм разочарован от развоя на състезанието. Неделният не беше добър. Беше въпрос на сантиметри по ограниченията на пистата – това обаче е за моя сметка – и платих голяма цена за това“, заяви Гасли.

„Разочароващо е, тъй като определено имахме темпото да спечелим солидни точки за Алпин. По време на състезанието имахме малък проблем с управлението на енергията, който ми костваше известно темпо. Вероятно се опитах да поема твърде много рискове и да компенсирам това, тъй като се приближих твърде близо до границата. Ще си взема поука и ще продължа напред. Уикендът беше доста положителен за отбора. Имаме още много да учим и сега очакваме с нетърпение предстоящото интензивен троен рейс уикенд, който ще започне в Остин“, добави пилотът на Алпин.