Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон не се тревожи от проблемите с надеждността на А523

Окон не се тревожи от проблемите с надеждността на А523

334
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон не се тревожи от проблемите с надеждността на А523. Пилотът на Алпин вярва, че повредите в последните стартове за нещо нормално и че такива неща се случват в моторните спортове.

Окон изживява една кампания, изпълнена с възходи и падения. Французинът завърши на трето място в Гран при на Монако. Така той записа трети подиум в кариерата си и първи от успеха си в Унгария през 2021 г. Това обаче бе единственият резултат на Окон в топ 5. 27-годишният състезател има още седем класирания в дъното на топ 10, както и няколко отпадания

Окон не завърши състезанието в Италия заради технически проблем. Две седмици по-късно пилотът на Алпин се движеше близо до топ 5 и водеше битка с Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Серхио Перес (Ред Бул). За нещастие, Окон получи повреда в трансмисията 21 тура преди края на надпреварата в Марина Бей. Така той загуби възможността да спечели точки навръх 27-мия си рожден ден.

Въпреки трудностите и сравнителната липса на представяне през 2023-та , Окон остава оптимист. Той посочи подобренията, въведени в A523 като причината той да продължава да постига напредък.

„Всъщност не се притеснявам толкова. За съжаление, такива неща се случват, в моторните спортове“, сподели Окон.

„Това е болезнено, защото щяхме да спечелим доста точки и бяхме много близо до това да сме в челната петица в Сингапур. Автомобилът изведнъж се оказа много жив и много бърз през цялото състезание. Аз бях много доволен от представянето си. Очевидно това беше преждевременен край на надпреварата и то на рождения ми ден, така че не се чувствах много добре“, добави пилотът на Алпин.

Окон призна, че отборът е имал някои подобрения в Сингапур, които са проработили доста добре.

„В Сингапур въведохме някои актуализации, които оказаха положително влияние. Отборът свърши наистина добра работа в сравнение с Монца, където беше малко екстремно обстоятелство. Ние наистина подобрихме автомобила и имахме много повече ефективност и се класирахме в Q3 за [първи път от известно време насам]. В състезанието изпреварихме доста автомобили и бяхме наистина в челото, което беше малко неочаквано в сравнение с другите състезания.“

„Това наистина се дължи на упоритата работа на екипа. Всеки път, когато внасяме нещо, то работим добре. Трябва да продължим да правим това, което правим. Продължаваме да се фокусираме върху себе си и се надяваме, че нещата ще продължат да се развиват добре“, завърши Естебан Окон. Състезателят на Алпин финишира девети в Япония и добави още две точки към своя актив.