Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон оспори две от наказанията си: 4 коли бяха извън местата си...

Окон оспори две от наказанията си: 4 коли бяха извън местата си на грида. В питлейна минавам по един и същи начин

1491
0
Естебан Окон, Алпин
снимка: Алпин

Естебан Окон не завърши Гран при на Бахрейн, по време на която събра куп наказания преди да отпадне окончателно от състезанието. Новият му съотборник Пиер Гасли от последен на грида стигна до деветото място и точки. Окон не бе съгласен с две от санкциите и изрази недоволството си. Първото наказание от 5 секунди бе за неправилно позиционирана на стартовата решетка кола.

„4 коли бяха извън позициите си. Не бях единственият извън очертанията. Очевидно е, че моят автомобил бе най-напред, но далеч не бе само той. Така че това бе разочароваща санкция“, заяви Окон

При пита, в който Окон изтърпя наказанието си, екипът започна да работи по колата преди да изтекат петте секунди. Това означаваше нова санкция. Според Отмар Шафнауер ставало дума за около половин секунда и грешката се дължала на проблем със системата в бокса на Алпин.

„Имаме система, която отброява времето и се чува директно от механиците. Тя бе неправилно настроена на четири десети от секундата. Просто трябва да я настроим да брои с половин секунда по-късно. Половин секунда няма да ни убие. Оттам нататък нещата излязоха извън контрол“, допълни Шафнауер.

След като изтърпя и тези 10 секунди в бокса Окон превиши скоростта в питлейна при връщането си на пистата. Провинението на французина бе с 0,1 км/ч над лимита от 80 км/ч. Пилотът оспори и това наказание.

„Използвам бутона за ограничение на скоростта в питлейна по един и същи начин от пет години и изведнъж – наказание. Върша едно и също, заставайки на стартовата си позиция, включително през целия минал сезон и там внезапно – санкция. Тези неща трябва да се изяснят. Опитах да остана съсредоточен, но още при първата петсекундна санкция всичко е приключило. По принцип сме добри в работата си, но този път като че ли всичко се обърка. Трябва да анализираме нещата и да се върнем на пистата по-силни“, допълни Окон.

Гасли за разлика от Окон бе доволен от състезанието и дебюта си в Алпин

„Страхотно начин да отбележа дебюта си с тима. Всички бяхме малко разочаровани след квалификацията, така че представянето в състезанието бе страхотно. Прекрасна работа на отбора, който преобърна нещата в състезанието. Бяхме уверени в състезателното си темпо и знаехме, че имаме шанс да вземем точки с добра стратегия. Съжалявам за станалото с Естебан. Ще се трудим здраво, за да може по-нататък да сме в позиция и двамата да взимаме точки“, добави Гасли.