Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон остана на косъм от зоната на точките в Китай

Окон остана на косъм от зоната на точките в Китай

210
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон финишира 11-ти в Гран при на Китай. Пилотът на Алпин остана на косъм от спечелването на първи точки за тази година. Окон остана доволен от напредъка на френския тим, както и от представянето на новия под в неговия болид.

Окон записа едно изключително тежко начало на сезона. 27-годишният пилот остана извън зоната на точките в първите четири старта за 2024 г. Окон също така изпитваше огромни затруднения с трудния за управление автомобил Алпин A524.

Алпин работи много усилено, за да направи крачка напред и да подобри представянето си. Отборът от Енстън представи ревизиран под по време на уикенда в Китай. Новият компонент първоначално беше планиран за Маями, но беше изместен с две седмици по-напред. От Алпин решиха да предоставят новия под само на Окон, докато Пиер Гасли продължаваше да разчита на стария

Окон и Гасли показа по-добро темпо в Китай. Двамата успяха да прескочат първия сегмент от квалификация и се наредиха пред някои от своите директни съперници.

Окон записа най-силното си състезание за тази година. Французинът направи три спирания в бокса и опита да се бори за точки. В крайна сметка пилотът на Алпин остана 11-ти и беше на малко повече от 2 секунди спрямо десетия Нико Хюлкенберг.

Както се очакваше, състезанието беше наистина напрегнато. В него имаше много екшън и близки битки, които бяха наистина забавни, особено когато бяхме зад волана. Като цяло се справихме добре със състезанието и гумите“, сподели Окон.

„Положителното е, че в Китай бяхме по-конкурентоспособни и се включихме в борбата за точки. В крайна сметка малко не ни достигна да спечелим няколко, макар това да е най-добрият резултат за сезона“, продължи пилотът на Алпин. „Този уикенд направихме малка крачка в представянето си. Новите части, които отборът донесе на пистата, работиха според очакванията. Благодаря на екипа за бързото внедряване на подобренията в колата. Сега трябва да продължим да се подобряваме, за да останем в борбата за точки в предстоящите състезания, които ще започнат с това в Маями след около две седмици“, завърши Естебан Окон.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли финишира 13-ти. Пилотът на Алпин също спря три пъти в бокса. По време на един от стоповете на пилота пострада един механик. Заради това отборът беше глобен от ФИА с 10 000 евро

„Можем да бъдем обнадеждени от резултата, особено ако погледнем към представянето през този сезон. Беше доста интересно как се разви състезанието. Има няколко области, в които загубихме време днес. Радвам се, че успяхме да си върнем някои места“, каза Гасли.

„Ще вземем много поуки със себе си. Има какво да анализираме и разберем от този уикенд, върху което ще се съсредоточим през следващите дни, подготвяйки се за следващото състезание в Маями. Вече нямам търпение да се върна в САЩ, където ще имаме възможност да потеглим за първи път с новия пакет. Дотогава отборът ще продължи да работи усилено, за да сме сигурни, че можем да продължим да се подобряваме и да се доближим отново до мястото, където искаме да бъдем. Китайските фенове направиха страхотно шоу. Чувствах чудесно да се върна тук след толкова дълго време“, добави Пиер Гасли.