Начало Избрани Окон: Останахме изненадани от темпото ни този уикенд

Окон: Останахме изненадани от темпото ни този уикенд

729
0
Естебан Окон, снимка: Любомир Асенов

Асен Стоянов, Монте Карло. Естебан Окон се класира на 3-о място в Гран при на Монако. Така той стана първият французин, който се качва на подиума в Монако от Оливие Панис. Последният спечели състезанието през 1996 г. с екипа на Лижие. Освен това подиумът е първи за пилота на Алпин от Унгария през 2021 г., когато той спечели и първата си победа.

„Подиумът се усеща наистина добре. Още съм на небесата, заяви французинът след финала. – Преди уикенда щяхме да сме щастливи и от класиране в топ 10. А ние не само, че сме в топ 5, а дори сме на подиума. Това е брилянтно и показва, че не спираме да вярваме. Знаете, че имахме труден старт на сезона.

Чувствах се уверен още след първата сесия този уикенд. Можех да натискам във всяка следваща тренировка и да съм на лимита.

Обиколката от квалификацията обикновено е 90% от цялата работа тук в Монако. Но не така бе днес. Бяхме на ръба през почти цялото състезание. Имах удар от Карлос и повреди по колата в задната част. След това трябваше да спрем в бокса в точното време, което направихме.”

Окон заяви още, че в края пък не е било лесно да задържи зад себе си Хамилтън, който имаше много скорост при променливите условия на трасето. „Люис беше бърз в мократа част на трасето между завои 5 и 8, а аз бях по-бърз в по-сухата част, обясни още пилотът на Алпин. – Но като цяло останахме изненадани от темпото на колата ни този уикенд.”

Другият пилот на Алпин Пиер Гасли остана на 7-а позиция между двамата пилоти на Ферари. Той не се справи толкова добре в квалификацията вчера. Днес бе бърз на мокрото трасе в края, но не успя да изпревари Льоклер с Ферари пред него.