Начало Избрани Окон: Петото място в квалификацията е страхотен резултат за нас

Окон: Петото място в квалификацията е страхотен резултат за нас

674
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон направи впечатление с представянето си по време на квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Алпин ще потегли от пета позиция в утрешната надпревара и е пред двата автомобила на Мерцедес и Макларън. Това бе най-доброто класиране в квалификационна сесия за Окон от началото на сезон 2022 в F1. 

Първият опит на 26-годишния състезател бе с използвани меки гуми. Окон заемаше десетата позиция, преди да направи питстоп за нов комплект софт и подобри резултата си с почти една секунда.

„Доволен съм от днешния ден, както и от досегашния развой на уикенда. Петото място в квалификацията е чудесен резултат за нас. Намираме се точнo зад двата болида на Ред Бул и Ферари“, сподели Окон.

„След разочарованието от миналия уикенд е много удовлетворяващо да се възстановим по този начин и да покажем потенциала си. Новите компоненти работят добре, а автомобилът ни е подходящ за тази писта. Това е добре свършена работа от всички на пистата и в двете фабрики. Утре и двата автомобила са солидна позиция за спечелване на точки. Сега сме напълно фокусирани върху това да завършим уикенда за Гран при на Япония с възможно най-силен резултат“, добави пилотът на Алпин.

Същевременно Фернандо Алонсо ще потегли седми в утрешната Гран при на Япония. Испанецът не успя да направи достатъчно добра обиколка и се нареди между двата автомобила на Мерцедес.

„Доволен съм, че утре ще стартирам от седма позиция. Можехме да бъдем още по-конкурентоспособни при мокри условия. Честно казано се надявам времето утре да е малко по-различно. При по-хаотично състезание можем да загубим много по-малко секунди от автомобилите пред нас, които се борят за шампионата“ заяви Алонсо.

„Болидът се чувстваше чудесно през целия уикенд. Изненадан съм да видя колко близо са всички отбори този уикенд, тъй като само няколко десети от секундата разделят редица автомобили. Оставам позитивно съм настроен за утрешното състезание. Ако завали дъжд има голяма възможност да сме в челната петица при развяване на карирания флаг“, допълни пилотът на Алпин.

„Много сме доволни от представянето ни в квалификацията.  Очевидно автомобилът ни работи добре на тази великолепна писта. Днес проведохме три солидни квалификационни сесии, в които всичко си дойде на мястото Мисля, че това се отрази на времената за обиколка. Естебан Окон свърши страхотна работа, тъй като продължи да се подобрява през целия ден и се класира на пето място. Разбира се, точките се присъждат в неделя. Ще бъдем в отлична позиция, ако успеем да запазим сегашните си две места след старта. Все пак ще останем реалисти и ще се пазим от близките си конкуренти. Смятам, че можем да проведем конкурентно състезание при всякакви условия. Има голяма вероятност за дъжд. От друга страна  нямахме проблеми в петък, така че очакваме с нетърпение всичко, което може да ни се случи“, обясни спортният директор на Алпин Алан Перман.

Няколко часа преди старта на третата свободна тренировка Алпин обяви привличането на Пиер Гасли. Французинът подписа многогодишен договор с бившия тим на Рено и ще си партнира с Окон. Така отборът от Енстън ще разполага с изцяло френски състав за първи път от сезон 1982, когато разчиташе на Ален Прост и Рене Арну.