Начало Избрани Окон: Строл не заслужаваше наказание заради случката в Q2

Окон: Строл не заслужаваше наказание заради случката в Q2

548
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка Венелин Николов

Естебан Окон изказа мнението си относно инцидента с Ланс Строл във втория сегмент от квалификацията за Голямата награда на Канада. Пилотът на Алпин заяви, че канадецът не е заслужавал да бъде наказан, след като не е оказал толкова влияние на неговия резултат в сесията.

Окон и Строл се „срещнаха“ по време на Q2. Тогава асфалтът временно беше достатъчно сух за използване на сликове. Двамата се възползваха от това и сложиха най-меките гуми на Пирели. След това Окон настигна Строл на изхода на шести завой. Канадецът обаче отказа да се премести от сухата линия, за да пропусне идващия зад него французинът и го задържа на следващия шикан. Така състезателят на Алпин провали опита си да запише конкурентна обиколка.

Окон съобщи на Строл по радиото и каза на състезателния си инженер Джоч Пекет: „Там има пречка.“ Въпреки това французинът изрази съчувствие към своя съперник от Астън Мартин, тъй като той така или иначе продължи в Q3

„Строл не заслужаваше наказание заради случката в Q2 Очевидно това не оказа влияние върху крайния ми резултат. В крайна сметка преминах през Q3 и съм доволен от резултата си.“

„Моментите в квалификацията, в които се преминава към сликове, са изключително трудни. Ако влезеш във водата, ще изпуснеш своя автомобил на следващия завой. Това е трудна задача. Затова се надявам Ланс да не бъде наказан“, добави състезателят на Алпин.

Окон даде шесто време след изтичане на времето в Q3 и се надява да запише точки в днешната надпревара.

„Шестото място на стартовата решетка е много добър резултат за нас, като се имат предвид условията и трудния уикенд, който имахме досега. Заслуга на отбора е тази, че се справи отлично с всички части от квалификацията, тъй като тя не беше никак лесна“, обясни Окон.

„Фокусът ни сега е насочен към днешния ден. Ние знаем, че този уикенд не сме направили много обиколки, за да се подготвим – нито на сухо, нито на мокро. Въпреки това съм уверен в автомобила и в отбора. Надявам се да спечелим добри точки след края на състезанието в Канада. И накрая, но не на последно място, благодаря на публиката, която остана на място въпреки силния дъжд вчера. Видяхме и усетихме подкрепата ви на пистата и се надяваме да ви покажем добро шоу днес“, добави пилотът на Алпин.

Същевременно другият пилот на Алпин Пиер Гасли не прескочи Q1. Французинът бе блокиран от Карлос Сайнц в края на сесията и не успя да подобри постижението си. Гасли бе видимо бесен от действията на Сайнц и дори поиска той да  бъде изгонен от F1. Гасли все пак спечели една позиция заради наказанието на Стол и ще потегли 15-ти

„Много съм разочарован от резултата от квалификацията. Можем да бъдем доста нещастни заради това, че стартираме толкова надолу на стартовата решетка. Бях постигнал добро време за обиколка в Q1, за да премина лесно в Q2. За съжаление бях блокиран по опасен начин в спирачната зона на последния завой“, заяви Гасли.

„Инцидентът компрометира както тази, така и следващата обиколка и ни остави в Q1. Много е неприятно, тъй като вчера имаше голяма възможност да запишем силен резултат при смесените условия. В крайна сметка не успяхме да покажем потенциала си. В състезанието ще имаме трудна задача от задната част на стартовата решетка. Както винаги, ще дам всичко от себе си, за да напреднем към точките“, добави състезателят на Алпин.