Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон тества новия автомобил на Алпин в симулатора

Окон тества новия автомобил на Алпин в симулатора

535
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон тества новия автомобил на Алпин в симулатора. Французинът разкри, че още през септември е „изпробвал“ за първи път колата за догодина и вече е направил няколко сесии с нея в симулатора на тима в Енстън.

Алпин си постави високи цели преди началото на сезон 2023 в F1. Френският отбор искаше да запази четвъртото място при конструкторите, на което завърши през миналата година. Алпин също така се надяваше да намали изоставането си спрямо водещите три отбора и да се бори за подиуми

За нещастие, Алпин не успя да оправдае собствените си очаквания. Екипът страдаше от огромна липса на постоянство през по-голямата част от сезона. Разбира се, бившият отбор на Рено имаше известно проблясъци в Монако и Нидерландия. Тогава Естебан Окон и Пиер Гасли се качиха на подиума и дадоха известна надежда, че нещата ще се подобрят.

Алпин претърпя сериозни сътресения през лятото. Французите се разделиха с Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай. Малко преди това Лоран Роси бе отстранен от поста главен изпълнителен директор и преместен в отдела за „специални проекти“.

Всички тези напускания отбелязаха повратна точка за Алпин. Отборът прави всичко възможно, за да се справи с текущите предизвикателства и да следва нова посока на развитие.

Преструктурирането в отбора доведе до създаването на нов временен ръководен екип. В него се включват Бруно Фамен,  Джулиан Раус и Мат Харман. Очакванията са Алпин да назначи нов ръководител на тима преди началото на следващия сезон. Според слуховете, това може да бъде Матия Биното. Целта на новата ръководна група е да стабилизира отбора и да начертае курс за бъдещ успех.

Окон коментира развитието на Алпин последно време. Еднократният победител в F1 разкри, че вече тествал колата на тима за 2024 г. в симулатора.

„Очевидно отборът е наясно къде трябва да отиде по отношение на подобряването на сегашната ситуация“, каза Окон. „Карах колата за догодина няколко пъти в симулатора, модел 2024. Честно казано, това е доста рано в сравнение с обичайното.“

„Успяхме да се справим с някои проблеми и да получим ранна обратна връзка. В крайна сметка подранихме с някои неща, които трябваше да направим в края на ноември или декември. Ние обаче успяхме да ги направим в началото на септември“, продължи Окон. „Разбира се, докато не сложите колата на пистата, не знаете къде точно ще бъде тя.“

„Можем да сравним представянето на двата автомобила. Да ви кажа честно беше интересно. Все още ще има няколко месеца на развитие и време, което ще прекараме в аеродинамичния тунел през зимата. Това ще бъде различно от начина, по който тестваме автомобила на шейкдауна, но и различно от начина, по който ще започнем първото състезание за сезон 2024.“

Окон заяви, че ранният старт на развитието на автомобила за догодина е в съответствие с усилията на Алпин да подобри представянето си в бъдеще

„Това е една приемственост в подобряването на малките неща. Имам чувството, че можем да вземем преднина в някои неща, които вероятно не сме правили толкова добре миналата година.“

„Радвам се, че направихме някои неща толкова рано. Хубаво е да имаш повече обратна връзка с инженерите в началото, защото все още не сме започнали да произвеждаме частите. В този случай имаме време да се върнеш назад по някои аспекти, в които не си сигурен. Ако трябва да бъда честен, вероятно това е най-ранният период, в който съм карал автомобил за следващия сезон“, каза още Окон.

Окон знае отлично, че има сериозни ограничения при тестовете в симулатора. От друга страна той, настоя, че това е единственият инструмент, с който отборът разполага, за да изпробва бъдещия си автомобил преди зимните тестове през февруари 2024-та.

„Искам да кажа, че никога не е перфектно. Понякога може да има някои проблеми. Изпитахме това нещо през миналата година“, каза пилотът на Алпин.

„Това обаче е единственият инструмент, с който разполагаме, така че трябва да му се доверяваме колкото е възможно повече. Не можем да тестваме кой знае колко много. Това е единственото представително усещане, което ще имам с автомобила, докато не го тестваме на Силвърстоун, в Барселона или където и да е другаде“, завърши Естеабан Окон.

Този уикенд Алпин ще използва специална разцветка. Тя няма да е кой знае колко различна от традиционната, но все пак има някои направени промени, които могат да се забележат с просто око.