Начало MotoGP News Оливейра ще се включи в състезателния уикенд в Остин

Оливейра ще се включи в състезателния уикенд в Остин

81
0
Мигел Оливейра, RNF Априлия
Мигел Оливейра, снимка RNF Априлия

Мигел Оливейра ще се включи в състезателния уикенд в Остин. Пилотът на RNF Априлия ще се завърне в падока на MotoGP след като пропусна втория кръг от сезон 2023 заради контузия.

Оливейра потегли от четвърта позиция в първия старт за сезон 2023 в Португалия. Състезателят на RNF Априлия направи отлично потегляне и поведе за кратко. След това той започна битка за местата на подиума.

В третата обиколка Оливейра бе торпилиран от Марк Маркес. Испанецът изпусна точката за спиране и се удари в португалския си съперник и Хорхе Мартин. В резултат на това отпаднаха както Маркес, така и Оливейра, за когото това бе домашна Гран при

След инцидента Оливейра бе закаран в медицинския център на пистата. Първоначалните сканирания не показаха големи щети на Оливейра след катастрофата. По-нататъшните тестове обаче разкриха наранявания, които не му позволиха да стартира във втория кръг от сезон 2023 в Аржентина.

Оливейра не беше заменен в уикенда на пистата Термас де Рио Ондо. Същевременно неговият отбор лобираше пред ФИМ за по-строги наказания на пилотите при инциденти, подобни на този между португалеца и Маркес.

Оливейра бе вторият състезател, който се връща в падока на MotoGP след контузия. Малко преди това стана ясно, че Жоан Мир също ще кара в Остин. Състезателят на Хонда претърпя инцидент в спринта в Аржентина, след което бе принуден да не стартира в основното състезание заради няколко фрактури. Световният шампион от 2020 г. ще си партнира с Щефал Брадл. Германецът ще замести Маркес, който продължава възстановяването си от операция на палеца на дясната ръка. Освен Маркес, в уикенда в САЩ няма да стартират Енеа Бастианини (Дукати) и Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas). Двамата ще бъдат замествани от Микеле Пиро и Йонас Фолгер.

Междувременно Оливейра заяви, че не изпитва лоши чувства към Маркес след инцидента в Портимао.

„Смятам, че с Марк изяснихме всичко още в [в Португалия]. Той дойде да ме прегледа в медицинския център, обясни какво се е случило и се извини. Така случаят бе приключен. Оттогава не съм обръщал внимание на това. Сега се надявам той да се върне в състезанието на Херес и да се възстанови напълно, за да бъде тук“, заяви Оливейра.