Начало Тест драйв ORA впечатлява с нов дизайн и нов посланик у нас

ORA впечатлява с нов дизайн и нов посланик у нас

90
0
ORA впечатлява с нов дизайн

Компанията Българска Автомобилна Индустрия, която представлява китайския гигант Great Wall Motors, демонстрира пред специализираните медии новите модели ORA 03, WEY 03 и WEY 05. Great Wall Motors е на родния пазар вече 13 години, като бе направен опит и за производство у нас. През този не малък период от време моделите на Great Wall направиха огромен скок като дизайн, технологии, качество. Истинско доказателство за това са тези три нови модела, които ни бяха показани. Спомняме си много добре какво представляваха няколкото модела, които сглобяваха в завода в с. Баховица и те съвсем не бяха лоши, но новите продукти са просто от друго време, от друга генерация. На практика нямат почти нищо общо с онези отпреди не толкова много години.

С тези три модела, може да се каже, че Great Wall се позиционира на друго ниво в Европа и у нас

Китайската автомобилна индустрия като цяло е на нова орбита и това се отнася не само за огромните обеми, които реализира, но и за технологичното ниво, електрификацията, дори маркетинга. В тази връзка, брандът има и нов посланик в нашата страна – Симона Дянкова, олимпийска шампионка от Токио 2020, капитан на отбора по художествена гимнастика. И точно тя сподели впечатленията си от първия представен ни модел – изцяло електрическата Ora 03. От известно време Симона управлява въпросния модел.

Компактният градски електромобил се произвежда заедно с новото поколение на MINI Cooper в Китай. Дизайнът на Ora 03 е определено много добър, вдъхновен от 60-те години на миналия век. В различна степен е смесица от идеи при MINI и VW Beetle от последното поколение. Но определено е сполучлив, както впрочем е с повечето китайски коли напоследък. Отвън купето не изглежда голямо, но спокойно побира 4 човека без никакви ограничения в пространството. Интериорът съдържа комбинация от два цвята, като единият е в цвета на боята на автомобила. Управлява се много приятно, притежава присъщата за електромобил динамика и стои стабилно на пътя, включително и в планински участъци с по-голям наклон и поредица от завои. Първите ни впечатления са наистина добри.

Платформата (L.E.M.O.N), на която е изградена колата, е модулна и е специално разработена за електромобили. Тя позволява монтирането на батерии с капацитет 48 kWh и 63 kWh.

Ora 03 се задвижва от синхронен електромотор с постоянни магнити, генериращ 126 kW мощност и 250 Нм. Това гарантира пробег в града на ток до 310 км

Важно е още, че новите модели на Great Wall за Европа са оценени с 5 звезди за безопасност. Това важи както за Ora 03, така и за другите нови продукти Wey 03 и Wey 05, за които вече ви разказахме. Моделът се предлага с гаранция от 5 години без ограничение на пробега и 8 години или 160 000 км на батерията.