Начало Рали Организаторите на WRC кръговете отказаха да подпишат договора с ФИА

Организаторите на WRC кръговете отказаха да подпишат договора с ФИА

45
0
Logo,WRC

Нито един от организаторите на кръгове от световния рали шампионат не подписа новия договор с ФИА, отнасящ се за първенството догодина. Контрактът бе изпратен на 28 май и трябваше да бъде върнат най-късно до края на работния ден миналия петък (8 юни), като бе дадено да се разбере, че неподписване на споразумението може да доведе до изхвърляне на кръга от календара за 2013 г.

Миналата седмица стана ясно, че френската федерация по автомобилен спорт в частно е изпратила до ФИА много остро писмо, в което оспорва определени точки в договора. В изявлението се поставя под съмнение и оторизацията на WRC комисията към световната организация да прави допълнения в контракт, където не е страна. Става дума конкретно за искането организаторите да плащат допълнителни 100 000 евро за телевизионното отразяване, времеизмерване и проследяване на колите по трасетата. Именно това накара организаторите да се противопоставят толкова сериозно на предложението и да не го подпишат.

Трябва да обсъдим този контракт. Някои надпревари са в по-добра кондиция от други, но смятаме, че дискусия е необходима – е цитиран от autosport.com анонимен източник.

Твърди се, че лично президентът на WRC комисията Ярмо Махонен и WRC-мениджърът Мишел Мутон са се опитали да убедят организаторите да подпишат договора, но без успех.

До момента няма официален коментар от страна на ФИА след изтичането на крайния срок. Този петък (15 юни) ще се състои Световен съвет за автомобилен спорт, където трябва да бъде одобрен предварителният календар за първенството през 2013 г. и да бъдат решени толкова наболелите проблеми с промоутъра и телевизионното отразяване на сериите.