Начало Рали Организаторите ще върнат рали Монте Карло към по-кратък формат

Организаторите ще върнат рали Монте Карло към по-кратък формат

48
0
зрители,Пиер Кампаня,публика,фенове

Рали Монте Карло ще се върне към по-късия формат в следващи години, след като организаторите му от автомобилния клуб на Монако прецениха, че този, по който се провежда то в момента, не е успешен.

Официалният старт на състезанието бе във вторник вечер. Самата надпревара продължава пет дни (в момента тече третият от тях), като за неделя има предвиден единствено пауърстейдж и след това е официалното награждаване на призьорите в първия кръг от WRC за 2012 г.

Този формат е прекалено дълъг за аматьорите, а Монте Карло без тях не е същото събитие – заяви Мишел Фери от АСМ. – Ще се опитаме да намерим решение, защото един ден за шейкдаун и един за пауърстейдж е прекалено разточително. Вече имахме среща в търсене на по-удачен вариант.

Не само аматьори, но и производители и някои от големите частни отбори изразиха недоволство от по-дългото провеждане на надпреварата. Президентът на ФИА Жан Тод обаче не бе особено впечатлен от това и заяви, че така или иначе не живеем в свят, в който всички са щастливи.

Желанието ни е да виждаме позитивна и конструктивна еволюция на състезанията. Но при всички положения не всички ще бъдат доволни, каквото и решение да се вземе. Онова, което можем да осигурим на ралитата, са прилични пътища, приключения, издръжливост и да държим под око разходите – това е жизненоважно. Автомобилният спорт е прекалено скъп и трябва да се справим с това. Винаги, когато се говори за промени, е необходимо да сме сигурни, че те ще допринесат за по-добро шоу – каза французинът.

Той призна, че ако шампионатът е концентриран в Европа например, ще е по-лесно от икономическа гледна точка. Идеята обаче е да се изгради силно първенство и това е първата грижа на ФИА.

Рали Монте Карло до момента се радва на сериозен интерес – зрителите по трасето са наистина многобройни, като се очаква да са дори още повече утре.