Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите в Бразилия искат промяна датата на F1 старта на Интерлагос

Организаторите в Бразилия искат промяна датата на F1 старта на Интерлагос

23185
0
Гран при на Бразилия, Интерлагос, Сао Пауло
снимка: Пирели

Организаторите на Гран при на Бразилия поискаха надпреварата от тазгодишния календар на Формула 1 да бъде преместена със седмица назад. В момента състезанието е планирано за 5-7 ноември. Надпреварата зае този слот, след като по-рано тази година бе решено Гран при на Австралия да се проведе на 21 ноември. Стартът в Мелбърн обаче бе отменен за втора поредна година.

Надпреварата в Бразилия е съпътствана от проблеми през цялата година

Организаторите сключиха нов, 5-годишен договор. Промоутърът бе сменен, а надпреварата получи наименованието Гран при на Сао Пауло. След това изпълнението на договора бе спряно от местен съд заради вложени, но неотчетени правилно общински средства. Пандемията от коронавирус допълнително затрудни работата.

В Сао Пауло са убедени, че кръгът от Формула 1 за сезон 2021 на пистата Интерлагос ще се проведе. Молбата за смяна на датата е продиктувана от това, че 15 ноември е национален празник в страната – ден на бразилската република. Това би удължило уикенда и съответно увеличило приходите за града според губернатора на Сао Пауло Жоао Дориа.

„Ръстът на приходите от F1 надпреварата може да достигне 25%“, заяви той.

Ситуацията с пътуванията и изискванията на различните държави заради COVID-19 спрямо пристигащите от чужди държави обаче са такива, че пренареждането на календара става все по-сложно

Втората половина от сезона започва в края на август с три поредни старта – в Белгия, Нидерландия и Италия. След седмица има още три последователни състезания – Русия, Турция и Япония. Турция продължава да е в червения списък на Великобритания за пътуващи, а пристигащите от Обединеното кралство в южната ни съседка подлежат на задължително тестване за COVID-19. На турските летища се извършват и случайни проверки, пак с тестове.

Влизането в Япония също е с множество рестрикции. Предстои обявяване на извънредно положение в още префектури в страната и удължаване на общите мерки поне до 12 септември. Допуска се пристигане на чужденци при извънредни обстоятелства, като местните власти преценяват кои са такива. Ако Формула 1 получи съответните разрешения, отборите и целият допълнителен персонал вероятно ще трябва да спазват условията, при които бяха проведени последни стартове от сезон 2020. Това означава пристигане с чартърни полети, изолация и стриктно пътуване от хотелите до пистата и обратно.

Доскоро се говореше за възможна втора надпревара в Остин, Тексас при отпадане на някой от кръговете през втората половина от сезона. Ситуацията в Съединените щати обаче също търпи бързи промени. В Остин има увеличение на случаите и няколко културни събития в града вече бяха отменени. Вчера информацията за региона сочеше, че е останало само едно свободно легло за COVID-19 случаи в интензивните отделения. Подобна ситуация може да постави под въпрос и тази надпревара.