Начало Рали Оспорват решенията от последното Общо събрание на БФАС в съда

Оспорват решенията от последното Общо събрание на БФАС в съда

26
0
БФАС,лого

Булкар Рали Тийм внесе иск в Софийски градски съд заради констатирани съществени нарушения във връзка с проведеното на 6 април Общо събрание на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), съобщиха от клуба.

На сбирката избухна сериозен скандал, след който представителите на опозицията избраха нови председател и управителен съвет на организацията. Общо 35 клуба атакуваха избрания миналия октомври председател Александър Александров и неговия управителен съвет по-малко от два месеца след предходното Общо събрание. В крайна сметка това ръководство бе сменено, като начело на организацията бе поставен бившият пилот Радослав Козлеков. Той подкрепяше Александров при обявяването кандидатурата му за шеф на БФАС, но скоро след избора заяви, че се оттегля от УС. Неговото председателство и нов УС обаче са атакувани директно пред съда.

Булкар оспорват начина, по който бе свикано общото събрание. Към датата на внасяне искането на 35-те клуба (30 декември 2011 г.) само 18 от тях са били с редовни документи, а този брой е недостатъчен за последвалите предприети действие, защото те не съставляват една трета от всички членуващи в БФАС клубове (81 към онзи момент). Твърди се, че съдът не се е съобразил с този факт, когато е постановил свикване на общо събрание вследствие иска на 35-те.

Избран е нов председател на БФАС при условие, че федерацията има избран на 18 октомври 2011 г. председател с 5-годишен мандат, който председател към датата на Общото събрание на 6 април 2012 г. нито е сменен, нито е подал оставка, нито е загубил правомощията си, нито е освободен с решение на Общото събрание, съгласно чл. 22, ал. 1, т. 5 от Устава на БФАС – продължава изявлението на клуба. – Избран е нов Управителен съвет в състав от 6 физически лица, при който избор също има нарушение на Устава на БФАС. Уставът е императивен и постановява, че в УС могат да влизат само членове на БФАС, т. е. клубове (юридически лица), а не физически такива.

Последното нарушение, посочено от Булкар, е изборът на Емил Денев за член на управителния съвет, който е в разрез със Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Причината за противоречието е, че г-н Денев е окръжен прокурор на Окръжната прокуратура във Велико Търново, а тази длъжност не допуска участието му в УС на БФАС.