Начало Рали Остберг начело след първия ден в Испания, Льоб чака да се върне...

Остберг начело след първия ден в Испания, Льоб чака да се върне на асфалт

43
0
Мадс Остберг

Драматичният първи ден на рали Испания приключи с неочакван лидер – Мадс Остберг (Форд) е начело в класирането на надпреварата, но Себастиен Льоб (Ситроен) даде да се разбере, че няма да се откаже да го гони в последното си рали като титуляр. Времето бе ужасно до обяд и поройният дъжд бе основна причина за необичайното класиране и доста изненадващи резултати. Постепенно обаче валежите се успокоиха, но и следобедните три етапа за петъчния ден бяха трудни.

Евгени Новиков спечели четвъртата отсечка от ралито (Песелс 2). Поройният дъжд най-накрая спря, но последствията от него бяха кал, дълбоки коловози и сериозно количество вода по трасето.

Беше доста сложна и хлъзгава отсечка, но аз лично се чувствам наистина комфортно в подобни условия – заяви Новиков и го доказа съвсем нагледно.

Начело остана Остберг, вече на 26,6 сек пред От Танак. Естонецът бе наясно, че скоро ще започне да губи позиции – това му се размина в този етап, тъй като Мико Хирвонен излетя от пътя. Финландският пилот на Ситроен загуби време, докато излезе от храстите, където се бе озовал при инцидента.

В Тера Алта 2 пък започна изкачването на Льоб в колоната. Шампионът свали повече от 10 секунди от аванса на норвежеца в състезателните 44,02 км и разликата помежду им стана 25,1 сек, а Себастиен вече бе втори в подреждането.

Натиснах наистина сериозно. В предишната отсечка определено бе много кално след преминаването на толкова коли. Но най-после и аз изкарах един добър етап – коментира Льоб.

Междувременно Танак се свлече още по-назад след завъртане и излизане от трасето. Новиков се озова в канавка и не можа да продължи. Крис Аткинсън пък спря с повреда в диференциала на своето Мини.

Последното изпитание за петъка бе Салу.

Много съм щастлив как протече всичко – радваше се Остберг накрая. – Утре вероятно ще е трудно да удържа Льоб за себе си, но е нов ден, да видим какво ще стане.

Норвежецът имаше повод да е усмихнат, тъй като всъщност спечели още 2 секунди спрямо Льоб (отново валеше) и разликата помежду им стана 27,2 сек.

Яри-Мати Латвала е трети, на 47 сек от Остберг. Финландецът призна, че това бе може би най-трудният му първи ден на рали за целия сезон, но бе доволен, че поне оцеля в пороя и калта отпреди обяд. Четвърти в подреждането е Хирвонен, следван от Танак.

В събота и неделя състезанието продължава на асфалт. Утре предстоят 6 скоростни отсечки с обща дължина 161,30 км.