Начало Рали Остберг с трети пореден подиум в рали Швеция

Остберг с трети пореден подиум в рали Швеция

44
0
Мадс Остберг

Трети пореден подиум в рали Швеция спечели Мадс Остберг. Норвежецът преодоля технически проблеми по пътя си към почетната стълбичка и заедно с навигатора си Йонас Андерсон се проявиха успешно като механици, записвайки чудесно класиране във втория кръг от световния шампионат за 2013 г. Удовлетворението за М-Спорт бе още по-голямо заради факта, че 7 техни Форд Фиеста се класираха в точките, включително Язид Ал Раджи (Фиеста RRC, WRC2).

Остберг тръгна за победа в Швеция тази година, но още през първия ден бе забавен от технически грижи (теч на вода). Във връзката към третата за ралито отсечка той и Андерсон поправяха щетите според даваните по телефона указания от инженерите в сервизния парк. Екипажът пристигна късно на контролата в началото и отнесе 20-секундно наказание заради това. Това на практика означаваше сбогуване с мисълта за победа, но подиумът не се бе превърнал в невъзможна мисия.

До края на втория ден Остберг се върна на трета позиция, изпреварвайки по пътя си Яри-Мати Латвала, чийто съотборник във Фолксваген Себастиен Ожие взе победата в състезанието. 25-годишният пилот контролира темпото си до финала, като междувременно успя да запише успех в отсечка и да спечели бонус точка от пауърстейджа.

Беше доста сложно. Борехме се в началните неделни отсечки, особено там, където бе по-тясно. Останах доволен от баланса на автомобила, но нямах особено доверие на предната част, заради което губехме малко време. В по-широките секции обаче си връщахме изгубеното. Направихме няколко малки промени и в крайна сметка намерихме добри настройки, позволили ни да се измъкнем пред Яри-Мати. Доволен съм от начина, по който се справихме след проблемите през първия ден. Тогава бях особено разочарован и трябваше да хвърля доста труд, за да наваксам. В крайна сметка мисля, че стигнахме прилична позиция и взехме добри точки за шампионата – коментира Остберг.