Начало Рали Остберг сензационно начело в рали Испания

Остберг сензационно начело в рали Испания

42
0
Мадс Остберг

Мадс Остберг сензационно излезе начело в рали Испания след първите три отсечки от последния (13-ти) кръг на тазгодишния световен шампионат. Норвежецът, който се състезава с Форд Фиеста WRC, изпревари още по-неочаквания лидер след втората отсечка От Танак (също с Форд). Основната причина за това развитие на събитията бе времето – пороен дъжд върна фаворитите назад в колоната, а няколко пилоти отпаднаха.

В началото на деня Яри-Мати Латвала (Форд) наложи темпото и бе най-бърз в първия етап Гандеса (чакъл). С комбинация от твърди гуми отпред и меки задни той бе по-бърз с половин секунда от Себастиен Льоб (Ситроен). Деветкратният световен шампион определено бе впечатлен от темпото на съперника си, като той бе изцяло със софт.

Яри-Мати свърши невероятна работа. За него е било далеч по-сложно, като се има предвид с какви гуми кара – бе коментарът на Льоб.

В подреждането следваха очаквани имена – Мико Хирвонен (DS3 WRC) на 1,2 сек и Петер Солберг (Фиеста WRC) на 1,8 сек. Танак бе пети пред Тиери Нювил (Ситроен) и Остберг.

Драмата настана във втората сутрешна отсечка – Песелс 1 (чакъл). Дъждът бе много силен и карането се оказа истинско изпитание.

На места има толкова много вода, че едва се върви и направо – оплака се Хирвонен.

Льоб се озова в същински порой:

– Сутринта избрахме правилните гуми, но позицията ни в стартовия ред е ужасна. Валеше като из ведро, имаше огромни коловози, пълни с вода. Направо не можеше да се кара и в права линия.

Латвала пък се завъртя към края на отсечката, а Нювил и Солберг спряха, като и за двамата се смята, че са ударили камъни и са с повреди по окачването на автомобилите си!

В тези условия Танак изскочи начело, въпреки че той самият изобщо не бе доволен нито от управлението, нито от времето си. Остберг бе само на десета от секундата зад него и го прескочи в Тера Алта 1 (чакъл и асфалт). Така преди обедния сервиз норвежецът е с 2,7 сек пред състезателя на М-Спорт. Хирвонен е трети (на 13,1 сек), следван от Льоб (на 19,5 сек), Латвала (на 55,1 сек), Ярко Никара (на 1:09.4 мин), Евгени Новиков (на 1:14.5) и т.н.

Следобед предстоят един етап на чакъл (Песелс 2) и два на смесена настилка – Тера Алта 2 и Салу.