Начало Рали Остберг ще се състезава в ERC

Остберг ще се състезава в ERC

165
0
Мадс Остберг
Мадс Остберг, снимка Ред Бул Контент Пуул

Мадс Остберг ще се състезава в европейския рали шампионат (ERC). Норвежецът ще бъде зад волана на Ситроен C3 Rally2, подготвен от отбора на MRF Tyres.

Остберг има огромен опит в световния рали шампионат. Норвежецът участва във висшия клас на WRC в периода 2006-2018 г. През този период той кара автомобили на Субару, Форд и Ситроен. Най-доброто постижение на Остберг е първо място в рали Португалия 2012. Освен една победа, той има още подиума в WRC.

35-годишният състезател се прехвърли в WRC2 през 2019 г. Година по-късно той стана шампион в по-ниската категория на световния рали шампионат. Последното участие на Остберг във втория ешелон на WRC бе през 2021 г. Тогава той стана завърши на второ място в крайното класиране зад шампиона Андреас Микелсен

Миналата година Остберг спечели унгарския рали шампионат с автомобил Ситроен C3 Rally2. Сега норвежецът се завръща в ERC след като записа спорадични участия през последните години.

Остберг ще бъде част от тима на MRF, който включва защитаващия титлата си Ефрен Ларена, победителя в ERC състезанията Мартинш Сескс, както и бившия съперник на норвежеца в WRC2 Понтус Тидеманд.

„Смятам, че на първо място това е много интересен шампионат с някои нови ралита. В същото време промоутърът много иска да го популяризира по добър начин“, сподели Остберг DirtFish.

„Връзката на ERC с WRC Promoter прави шампионата по-видим и по-лесно достъпен. Мисля, че конкуренцията там изглежда много добра сега заради наличието на толкова много добри пилот“, добави пилотът на MRF Tyres.

„Радвам се да участвам в шампионат, в който Rally2 е топ категорията. Това е наистина положително. От моя лична гледна точка това също е ново предизвикателство и това е нещо, за което съм мотивиран.“

„Много години съм се занимавал с WRC2 и с WRC. Сега за мен беше по-интересно да работя по програмата в ERC, а не в WRC2.“

Целта на Остберг е да спечели титлата в ERC.

„Знам, че ще бъде трудно. Знам, че там има състезатели, чийто потенциал не познавам. Това са хора, с които не съм се състезавал преди. Също така с всички нови ралита обикновено ти трябва известен опит преди да започнеш да ги печелиш.“

„Все пак усещам, че имаме добра скорост и се чувствам се много комфортно от представянето си в момента. Мисля, че би трябвало да сме в състояние да се борим за титлата, което, разбира се, е целта ми. Сигурен съм, че няма да е лесно“, завърши Мадс Остберг.