Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Алпин платили 10 млн. евро на Ред Бул, за да пуснат...

От Алпин платили 10 млн. евро на Ред Бул, за да пуснат Гасли. Пиер ще взима заплата от €15 млн.

2541
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли в крайна сметка ще кара за екипа на Алпин през следващия сезон, а Ник де Врис ще заеме неговото място в Алфа Таури. Новината мина някак между другото по време на уикенда в Япония. И двата отбора съобщиха за новите си пилоти посред нощ, когато основната аудитория на Формула 1 в Европа спеше. След това квалификацията и неделният хаос оставиха на заден план преминаването на Гасли във френския тим и присъединяването на Де Врис към екипа от Фаенца. Тези размествания обаче са важни, тъй като задават различна посока на развитие и на двата екипа.

От Ред Бул по-рано дадоха да се разбере, че са готови да освободят Гасли не само ако му намерят заместник, а и срещу определена сума пари. Според няколко източника в падока тимът на Алпин е платил много сериозно, за да вземе Гасли: 10 милиона евро. Заплатата на французина ще е още по-сериозна: €15 млн.

Договорът на Гасли е за две години с опция за още един сезон. Според френски източници вярата на Алпин в него е огромна, тъй като тимът му дава заплата почти колкото на Фернандо Алонсо през настоящата състезателна година. Това е и тройно увеличение спрямо възнаграждението му Алфа Таури, което през 2022 г. е достигнало 5 млн. евро.

Адаптацията на Гасли и работата му както с тима на Алпин, така и с Естебан Окон ще бъдат наблюдавани с интерес

Двамата французи се познават от деца. Пиер все още е близък приятел с други пилоти, но не и с Окон. Според едно от обясненията, дадено от Гасли, Естебан се отдръпнал, когато бил побеждаван от сънародника си.

Окон не скри по-рано този сезон, че би предпочел да е съотборник с Мик Шумахер. В Алпин обаче като че ли ще опитат да осъществят отколешната мечта за успех на френски отбор с френски пилоти. В историята няма много добри примери в това отношение, но в Енстън и Вири Шатийон все пак ще се постараят.