Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От ФИА внимателно проследили сагата с Джокович с оглед на предстоящата Гран...

От ФИА внимателно проследили сагата с Джокович с оглед на предстоящата Гран при на Австралия

2529
0
Албърт парк, Мелбърн, Австралия
Албърт парк, Мелбърн, Австралия

От ФИА внимателно са проследили сагата с Новак Джокович, по време на която визата на сърбина за Австралия бе анулирана два пъти и в крайна сметка той бе принуден да напусне страната без да участва в Откритото ѝ първенство по тенис в Мелбърн. Историята се проточи почти две седмици, на два пъти се стигна до съд. Джокович не е ваксиниран срещу COVID-19. Той представи документ за това, че е имал положителен PCR тест на 16 декември миналата година. В декларацията му преди влизане в страната бе посочено, че през последните две седмици преди пристигането в Австралия не е пътувал в чужбина (извън Сърбия). След това обаче бе установено, че в началото на 2022 г. е бил в Испания.

Така в деня, в който започна Откритото първенство на Австралия по тенис, репортажите извън корта бяха за пристигането на Джокович в Белград. Впоследствие от френското спортно министерство например оповестиха, че има голяма вероятност 34-годишният тенисист да не бъде допуснат до Ролан Гарос, ако все още не е ваксиниран

Във Франция бе приет закон, според който се ограничава максимално достъпът на неваксинирани до нещо различно от хранителни магазини, аптеки и градски транспорт. Досега за пропуск важаха негативни PCR тестове и документ за изкаран COVID-19 – това вече не е така. От френското спортно министерство все пак отбелязаха, че до Ролан Гарос има доста време и тогава ситуацията може да се е променила. В Австрия пък ваксинацията е задължителна за над 18-годишни от 1 февруари нататък.

Гран при на Австралия не е провеждана от началото на пандемията досега. Отборите бяха пристигнали в Мелбърн през март 2020 г., когато бе открит първият случай на COVID-19 в F1 екип. Това доведе до моментална отмяна на целия състезателен уикенд броени часове преди началото на петъчните свободни тренировки. През сезон 2021 стартът бе отложен за ноември и впоследствие отменен за втори път. Тази година е планиран за април.

Австралия има едни от най-строгите мерки в света срещу разпространението на коронавируса. Страната буквално бе затворена месеци наред, всяко действие се предприема след сериозни анализи. При население от почти 26 милиона души има регистрирани над 1,84 млн. случаи на COVID-19 и 2750 починали.

Хората от Формула 1, които пътуват за състезателни уикенди, са общо около 2000 души. В Гран при се върви към задължителна ваксинация

Някои организатори поставиха още миналата година условие пристигащите в страните им да са ваксинирани. Това доведе до проблем за шофьора на колата за сигурност Алан ван дер Мерве например, който твърдеше, че е изкарал коронавируса два пъти, но това не бе достатъчно, за да бъде допуснат в определени държави.

В края на сезон 2021 от Формула 1 направиха видео клип с участието на пилотите, с който призоваха хората да се ваксинират срещу COVID-19.