Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Макларън търсили Ред Бул Пауъртрейнс и Форд заради възможността Мерцедес да...

От Макларън търсили Ред Бул Пауъртрейнс и Форд заради възможността Мерцедес да доставя двигатели на Алпин

5176
0
Ландо Норис, Макларън F1
снимка: Макларън

Отборите на Макларън и Уилямс се тревожат от възможността Мерцедес да доставя задвижващи системи на Алпин. Информацията е на Ауто Мотор унд Шпорт. В публикацията се твърди, че заради това безпокойство Зак Браун е потърсил контакт с Ред Бул Пауъртрейнс и Форд.

Според информацията на немското издание в основата на ситуацията е предварителният разговор на Флавио Бриаторе с Мерцедес за евентуална доставка на задвижващи системи за Алпин

Макларън и Уилямс имат договори с компанията от Бриксуърт съответно до 2030 и 2031 г. Астън Мартин ще работи с Хонда, така че Мерцедес – поне засега – ще трябва да се грижи за един клиент по-малко. Ако обаче Алпин се присъедини към тимовете с агрегат от Бриксуърт, то според Макларън и Уилямс това може да доведе до нестабилност в доставките.

Досега нито един отбор не се е оплакал от подобни проблеми. Мерцедес има изградена инфраструктура и работни процеси с отборите, на които доставя задвижващи системи. Не става ясно защо от Макларън и Уилямс смятат, че при новия цикъл би било проблем Бриксуърт да работи с трима клиенти вместо само с два екипа.

Според немското издание също така Зак Браун е потърсил контакт с Ред Бул Пауъртрейнс и Форд. Американският мениджър споделя, че се познава добре с главния изпълнителен директор на Форд Джим Фарли. CEO-то на Макларън Рейсинг е посетил миналата година съоръжението на Ред Бул Пауъртрейнс в Милтън Кийнс – преди в Макларън да вземат решение да продължат договора си с Мерцедес. Посочва се, че Зак Браун поддържа регулярен контакт с оглед на евентуално споразумение за доставка на агрегати. Информацията не е потвърдена.

За интерес от страна на Макларън към Ред Бул Пауъртрейнс се говореше в началото на 2023 г. Тогава Макларън разглеждаше опциите си и може би по това време или малко по-късно се е случило посещението в Милтън Кийнс

През уикенда за Гран при на Великобритания Зак Браун и шефът на Макларън в F1 Андреа Стела продължиха да дискутират въпроса за атмосферата и методите на работа в Ред Бул вследствие на катастрофата между Ландо Норис и Макс Верстапен в Австрия. Конкретно Браун посочи, че отборът от Уокинг не се състезава, за да печели на всяка цена. Според него Ред Бул това прави на моменти и дори окуражава Верстапен да преминава граници на пистата. По-рано през сезона американският мениджър заяви, че напускането на Ейдриан Нюи е „само първото домино“. Той каза, че в Макларън получавали значително повече автобиографии от специалисти от тима в Милтън Кийнс. По-късно добави, че атмосферата в Ред Бул е токсична.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)