Начало WRC News От Танак спечели титлата в WRC

От Танак спечели титлата в WRC

938
0
От Танак
От Танак, снимка: Тойота

От Танак с Тойота Ярис спечели титлата в Световния рали шампионат (WRC). Естонецът завърши 2-и в рали Каталуня, като беше и най-бърз в последната специална отсечка. Той взе общо 23 точки срещу 28 за победителя в състезанието Тиери Нювил с Хюндай i20.

Така разликата между двамата намаля от 41 на 36 точки в генералното класиране, което означава, че Танак е недостижим за Нювил преди последния кръг в Австралия.

Другият претендент за титлата Себастиен Ожие със Ситроен също загуби теоретични шансове. Французинът завърши едва 8-и в Испания и взе общо 5 точки, с което изостава на цели 46 т. от естонеца.

Така Танак стана първият шампион, различен от Себастиен Льоб и Себастиен Ожие за последните 15 години. В този период двамата французи спечелиха всички 15 титли – 9 за Льоб и 6 за Ожие.

С победата на Нювил обаче Хюндай увеличи преднината си спрямо Тойота в генералното класиране при отборите на 18 точки. Там всичко ще се реши в последния кръг в Австралия следващия месец. За Тойота титлата при пилотите е първа от 1994 г., когато триумфира Дидие Ориол.

Трети в Испания завърши Дани Сордо с Хюндай. Той бе изпреварен от Танак в последната отсечка и то само с 0.4 сек. Льоб остана 4-и, следван от Яри-Мати Латвала с Тойота и Елфин Еванс с Форд Фиеста.