Начало Рали От Танак води М-Спорт, Делкур няма търпение да се върне в Монте...

От Танак води М-Спорт, Делкур няма търпение да се върне в Монте Карло

17
0
Малкълм Уилсън,От Танак

М-Спорт Форд World Rally Team влиза с трима добре познати пилоти в рали Монте Карло, първи кръг от световния рали шампионат за 2012 г. – От Танак, Евгени Новиков и Франсоа Делкур.

Тимът замества в първенството М-Спорт Стобарт Форд, надявайки се да надгражда успехите на предшественика си от предходния сезон, както и да запази позицията на водещ частен екип. Стобарт записа най-добрата година през 2011-та от създаването си през 2006 г. с три подиума – две втори места за Мадс Остберг и едно трето на Хенинг Солберг.

От Танак ще е водещата фигура в екипа този сезон. Вицешампионът в S-WRC заслужи с миналогодишните си представяния пълна програма и ще се състезава във всичките 13 кръга.

Ще се състезавам за първи път в Монте Карло. Надпреварата определено е трудна, така че най-важното нещо ще е да стигнем финала. Все пак е първи кръг за годината и ще имаме възможност да се борим на по-познати трасета. Проведохме малко тренировки, колата върви добре и всичко може да се случи. Пътищата са чудесни – поне от това, което видях – и ако остане сухо, ще сме в добра позиция – коментира естонецът.

Заедно с Танак в първите две ралита ще кара руснакът Евгени Новиков, за когото това ще е втори сезон с Фиеста RS WRC. И той не се е надбягвал досега в легендарното рали, като освен това нямаше шанс да тества с автомобила. Това прави състезанието още по-трудно за него, но въпреки това Новиков се надява на прилично темпо.

Специалното участие за Монте Карло е това на Франсоа Делкур. Спечелилият през 1994 г. надпреварата пилот и навигаторът му Доминик Савиньони правиха проби с автомобила миналия петък.

Толкова се вълнувам да се върна зад волана на WRC-автомобил. Минаха десет години, откакто за последно карах такава кола. Трябва да кажа, че усещането е фантастично. Истинско удоволствие е за управление – заяви Делкур. – В Монте Карло никога не знаеш къде има сцепление в отсечките, а и те може да се различават сериозно една от друга. Като състезател е необходимо да си умен и да обмисляш всички варианти, да си на лимита, но да не си позволиш да го прескочиш. Може да сбъркаш гумите в един етап и да си перфектен в следващия. Това е най-хубавото на Монте Карло и тръпката в битката за всяка отсечка! – допълни състезателят.