Начало Рали Отборът на Фолксваген за първи път ще участва с три екипажа във...

Отборът на Фолксваген за първи път ще участва с три екипажа във WRC кръг

41
0
Себастиен Ожие

Цели три екипажа от тима на Фолксваген ще участват в рали Германия, което започва днес с шейкдаун и официален старт. Себастиен Ожие/Жулиен Инграсиа, Андреас Микелсен/Ола Флоен и Сеп Виганд/Тимо Готшалк ще се състезават с Шкода Фабия S2000 в домашния за концерна старт. Основната цел на тима е да продължи да трупа опит преди официалното участие с Поло R WRC в шампионата догодина. Пилотите и навигаторите им трябва да се преборят с 15 скоростни отсечки (с обща дължина 1113,59 км – 368,63 състезателни).

Рали Германия е домашният ни старт и е особено важен в подготовката ни във WRC. За първи път този сезон ще участваме с три автомобила в кръг от световния шампионат. Ще натрупаме още ценен опит за бъдещето. И естествено, нямаме търпение да караме пред родна публика, като желанието ни е да направим страхотно шоу за феновете – заяви моторспорт директорът на Фолксваген Йост Капито.

Ожие е миналогодишният първенец в рали Германия, като тогава победи не кого да е, а осемкратния шампион Себастиен Льоб.

Успехът 2011-а е много специален за мен, особено като се има предвид, че Льоб бе печелил тази надпревара осем поредни пъти – обясни пилотът. – Ралито не е леко, измежду лозята има доста тесни завои. Там използваме ръчната спирачка повече, отколкото където и да е другаде през сезона. В процеса може да се загуби доста време.

IRC шампионът Микелсен обясни от своя страна, че на места асфалтът е доста груб и това има негативно влияние върху гумите.

Освен това на места има ужасни високи камъни. В тесните етапи ситуацията е напълно различна, като аз лично ги очаквам с огромно нетърпение. Конкуренцията в S2000 е доста сериозна този път и обещава много вълнение и битки – допълни 23-годишният норвежец.

Виганд е най-младият състезател в тима – едва на 21 години. Той се прехвърля в ралитата през 2010 г. след няколко години в ендуро надпревари. Само година по-късно печели ADAC Rallye Junior Cup.

Съекипниците ми Ожие и Микелсен са сред най-добрите рали състезатели в света. Да съм в един отбор с тях е невероятно. Може би ще ми дадат някой съвет, но като цяло в момента летвата е вдигната много високо за мен. В надпреварата в Германия няма място за грешки, а асфалтът често е мръсен и хлъзгав – коментира Сеп.