Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите със задвижваща система Мерцедес ще блокират двойните точки за повече от...

Отборите със задвижваща система Мерцедес ще блокират двойните точки за повече от 1 старт

26
0
Мерцедес

Отборите, използващи задвижваща система на Мерцедес, ще блокират даването на двойни точки в повече от един старт през тазгодишния шампионат на Формула 1. Противоречивото правило важи в момента само за финалната надпревара. Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун обаче многократно вече обясни, че според него по-добрият вариант бил двоен актив да се печели в повече състезания. Той посочи последните три като възможност.

Наскоро мнението на Бърни бе подкрепено и от шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер. След проблемите на шампионския тим и останалите екипи със задвижваща система Рено на първия предсезонен тест обаче се заговори, че тези с агрегати на съперниците от Мерцедес всячески ще блокират опитите за налагане на правилото за повече от един старт. Промяна от този тип на настоящия етап и по-нататък през сезона изисква единодушно съгласие от страна на отборите.

Прасетата няма как да гласуват в полза на Коледа – е цитиран от известния журналист Джеймс Алън анонимен висш служител от отбор, ползващ система Мерцедес.

Спортният директор на тима на щутгартския концерн Тото Волф пък коментира, че спортът трябва да се вслуша във феновете си и да чуе наистина реакцията им по отношение на двойните точки. Идеята не бе приета добре и от част от пилотите, като една от най-сериозните критики бе отправена от четирикратния световен шампион Себастиан Фетел. Тя и не звучи добре, като се пресметне, че финиширалият трети в Абу Даби ще спечели 30 точки – повече от който и да е победител в останалите надпревари.

Проблемите на Рено от теста на пистата Херес са най-обсъжданата тема след тренировките. Те дори изместиха от дневния ред носовете на болидите и полемиката за естетиката на моделите за 2014 г. От Вири обещаха, че ще разрешат грижите още за следващите изпитания в Бахрейн.

Постиженията на Ред Бул във финалните три надпревари през последните пет сезона пък са забележителни. През 2009 г. отборът печели тези стартове (две победи за Фетел и една за Марк Уебър), през 2010-та Себастиан взима два от три, през 2012-та е с второ и трето място, а през 2013-та бе неизменно на върха.