Начало Рали Отлагат приемането на WRC календара

Отлагат приемането на WRC календара

47
0
Logo,WRC

Приемането на календара за световния рали шампионат бе отложено с месец и няма да бъде точка в дневния ред за срещата на Световния съвет за автомобилен спорт тази седмица. Съветът ще се срещне в Гудууд Хаус, но няма да разглежда подредбата на надпреварите за следващия сезон.

Предполага се, че календарът ще се състои от 12 старта – настоящият е с 13. По-ранното му обявяване помага на отборите от първенството да започнат планиране за 2014-та, тъй като логистиката, включваща и автомобили, и екипи изисква време.

Причината за отлагането е изпипване на фините детайли по договора между организаторите на състезанията и промоутъра. Смята се, че от включените в списъка ралита, горе-долу половината имат вече контракти.

Анонимен източник заяви, че подобно развитие на събитията не е хубаво, тъй като щеше да е добре вече да има яснота кои ще са кръговете догодина.

Но ако организаторите не са подписали, какъв е смисълът да се пуска нещо? До месец обаче трябва да имаме нещо налично – допълва неназованият източник.

Италия и Гърция са надпреварите с най-голям шанс за отпадане от календара. Президентът на ФИА Жан Тод се срещна с организаторите на рали Сардиния миналия уикенд (когато се проведе състезанието за тазгодишното издание на шампионата), за да обсъди някои въпроси с тях и евентуалното оставане на старта в сериите. За възможни нови ралита се обсъждат Полша, Китай и Бразилия.