Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отложиха официално и състезанията в Нидерландия, Испания и Монако

Отложиха официално и състезанията в Нидерландия, Испания и Монако

1394
0
F1, Формула 1, Гран при на Испания, Барселона, Каталуния, Каталуня
снимка: Пирели

Състезанията от Формула 1 в Нидерландия, Испания и Монако са официално отложени. Това обявиха шефовете на спорта и ФИА.

Причината е разпространението на коронаивруса и невъзможността тези надпревари да се проведат по план. Те трябваше да се състоят на 1-3 май, 8-10 май и 21-24 май.

Заради заразата вече бяха отложени състезанията в Бахрейн, Виетнам и Китай, а в това в Австралия беше отменено.

„Поради ситуацията с COVID-19 в световен мащаб, ФИА, Формула 1 и трите промоутъра на състезанията взеха тези решения за отлагане, за да гарантират здравето и безопасността на пътуващия персонал, участниците в шампионата и феновете, което остава нашата основна грижа“, се казва в официалното съобщение.

„ФИА и Формула 1 продължават да работят в тясно сътрудничество със засегнатите промоутъри и местните власти. Те ще наблюдават ситуацията и ще отделят необходимото време за проучване за потенциалните алтернативни дати за всяко състезание, ако ситуацията се подобри. F1 и ФИА очакват сезонът да започне веднага щом това е безопасно след месец май.“

Това означава, че кампанията може да стартира най-рано с Гран при на Азербайджан в началото на юни

Във връзка с извънредната ситуация шефовете на F1 и ФИА вече обявиха, че затварянето на фабриките на отборите в F1 трябва да стане в периода от днес до края на април месец, а не както обикновено през август. То трябва да продължи 21 дни.

Междувременно стана ясно, че принцът на Монако Албер II е заразен с COVID-19. Той е бил тестван в началото на тази седмица. От кралския дворец съобщиха, че състоянието му е добро. Албер продължава да работи от офиса си, като е поставен под карантина.