Начало WRC News Отмениха рали Швеция 2021

Отмениха рали Швеция 2021

859
0
рали Швеция, сняг
снимка: М-Спорт

Рали Швеция, което трябваше да се проведе от 11 до 14 февруари 2021 г. като втори кръг от световния рали шампионат (WRC) бе отменено от организаторите си. Причината са ограничителните мерки в страната вследствие разпространението на COVID-19.

„Организаторите на рали Швеция, ФИА и промоутърът на WRC разбират, че здравето на местното население е от първостепенна важност и е тяхно общо задължение да пазят както общността във Вармланд, така и хората във WRC“, заяви главният изпълнителен директор на надпреварата Глен Олсон.

„Непрекъснато наблюдавахме променящата се ситуация в региона. Невероятно сме разочаровани, но това е решението ни.“

През 2020 г. в календара на WRC влязоха ралита, които не бяха в оригиналната програма. Имайки вече опит с подобна замяна на отменени кръгове, в шампионата обмислят вариант за провеждането на надпревара в Скандинавия, но във Финландия. Става дума за рали Арктик, което понастоящем е планирано за 14-16 януари 2021 г. Възможно е състезанието да бъде преместено, но организаторите в Рованиеми изчакваха новини от Швеция. Тепърва ще се обсъжда евентуалното включване на надпреварата във WRC календара и може би преместването й през февруари.

Валтери Ботас планираше участие в рали Арктик през януари. Финландският състезател на Мерцедес заяви пред местен вестник, че ще кара там, стига надпреварата да се състои. Ботас е участвал и преди в ралита и кара рали автомобили, когато му се удаде възможност.