Начало Дакар Отново българи ще участват на рали Дакар

Отново българи ще участват на рали Дакар

547
0

След 5 години пауза отново български екипаж ще участва в рали Дакар. Това ще се случи през 2021 г., като в следващите 4 години надпреварата ще се проведе в Саудитска Арабия.

Най-успешно представилият се българин досега в Дакар Орлин Алексиев този път ще стартира в тандем с първия български участник в състезанието – Тодор Христов.

Христов има две участия в Дакар с ATV. Първото беще през 2011 г. Той има и едно участие като мениджър на Bulgaria Off-Road Team. Двамата ще стартират с UTV – Buggy Can-Am Maverick 1000, което е най-мощния модел с отлични качества за пустинята.

При първото си участие в най-престижното офроуд състезание – рали „Дакар 2013, Орлин Алексиев стана първият българин, финиширал на рали Дакар с автомобил BMW X1 Proto.

Той записа най-доброто класиране до момента – 17-о място в класа и 61 в генералното класиране от над 200 участника. 35-то издание на най-тежката надпревара тогава стартира на 5 януари в Перу, прекоси Аржентина и финишира в Чили на 20 януари.

Състезанието в Саудитска Арабия ще се състои от 12 етапа за 13 дни. То ще включва около 7500 тежки километра само в пустинята и ще бъде голямо изпитание за българския екипаж.

Двамата започнаха своята подготовка, като в момента се поръчва тунинг за машината и оборудване по новите изисквания на ФИА.