Начало Рали Ожие докосва титлата във WRC

Ожие докосва титлата във WRC

28
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие докосва титлата в световния рали шампионат. Френският пилот на Фолксваген е с 45,9 сек аванс преди последния ден на рали Австралия. Втори в генералното подреждане на състезанието е Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC), а трети – Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC).

Ожие и навигаторът му Жулиен Инграсия ще са шампиони, ако спечелят надпреварата и са най-малко втори в пауърстейджа утре. Във Фолксваген постепенно се промъква мисълта, че първата корона в дебютния им WRC сезон може да е факт след броени часове.

Наистина съм много доволен, тъй като съботата беше още един перфектен ден за нас. Надявам се и последният да е толкова добър – коментира самият Ожие. – Настройките на Поло R WRC бяха идеални. Отстрани всичко може да изглежда лесно, но в автомобила със сигурност не е. Нещо може да се случи във всеки един момент, както видяхме от преживяното от Крис Мийк. Целта ми в неделя ще е да се постарая да поддържам ритъма, да остана концентриран и да се наслаждавам на всеки километър, тъй като отсечките са невероятно красиви. Титлата наистина е близо, но ни предстои още един дълъг ден с шест сериозни етапа.

След катастрофата на Мийк (който се оказа, че е се претърколил седем пъти през покрив) Хирвонен бе особено внимателен по трасето, пазейки второто си място.

Нямам какво толкова да кажа, освен, че вторите преминавания бяха значително по-тежки за гумите. Ще се постарая да запазя втората позиция, за да вземем важни точки – заяви финландецът.

Същото нещо ще върши и Нювил, който допълни, че само ще внимава за движещия се след него Яри-Мати Латвала с втория Фолксваген.

Смятам, че се справихме чудесно с пазенето на гумите. Поизтъркаха се, но в крайна сметка завършихме успешно, при това с нелошо време. Сега само трябва да си запазим мястото и да удържим Яри-Мати. Днес не поемахме сериозни рискове и показахме добра скорост спрямо него, така че се надявам на същото и утре – каза още Тиери.

Самият Латвала се бори най-вече за повече точки за конструкторския шампионат. Той отново бе по-доволен от представянето си следобед, отколкото от това сутринта, когато се завъртя и загуби време.

Пети в класирането е Андреас Микелсен с третото Поло R WRC, а след него местата до десето заемат Мадс Остберг, Евгени Новиков, Нейтан Куин, Халид Ал-Касими и Абдулазис Ал-Кувари.