Начало WRC News Ожие: Целта ни в Уелс ще е да запазим инерцията от Турция

Ожие: Целта ни в Уелс ще е да запазим инерцията от Турция

130
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Ситроен Рейсинг

Окрилен от успеха си в Турция, отборът на Ситроен се изправя пред следващото предизвикателство от световния рали шампионат (WRC) – Уелс. Миналия сезон Себастиен Ожие спечели британския кръг, а Есапека Лапи бе трети.

Успехът от 2018 г. бе пети, рекорден за Ожие след като вече бе печелил ралито през 2013, 2014, 2015 и 2016 г. С по 4 победи са Хану Микола и Петер Солберг. Уелс има специално значение за Себастиен и навигатора му Жулиен Инграсиа, тъй като през 2008 г. там се случва WRC дебютът им.

Френският екипаж ще е втори в стартовия ред. Това обаче, за разлика от друг път, няма да е особено препъващ фактор.

„Целта ни в Уелс ще е да запазим инерцията от Турция и да притискаме От [Танак] колкото се може повече”, коментира Ожие

„Винаги съм се справял чудесно в това състезание. Решен съм наистина да се боря, особено като се има предвид, че стартовият ред не е проблем. Ще трябва да се внимава за промени в сцеплението, да се справим с конкретните условия – те често са сложни, особено в секциите с ниско прилепяне. Отне ми известно време да открия как да се справям в това необикновено рали, но сега вече ми доставя истинско удоволствие.”

Лапи спечели победата във WRC2 в Уелс през 2016 г.

През миналия сезон финишира трети във WRC надпреварата, взимайки и две победи в отсечки.

„Това рали наистина е емблематично. Има отсечки по тъмно, мъгла, дъжд, вятър. Трябва да си смел, защото дистанциите са бързи и плавни. Един от ключовите фактори ще е колата да не е твърде чувствителна към промени в сцеплението, защото такива се случват постоянно. Тестовете ни преминаха чудесно. Дъжд може да ни попречи, като се има предвид редът ни на старта (осми – б.а.). Но все пак в Турция се чувствах добре в C3 WRC, когато заваля”, обясни финландецът.

Ситроен проведе тридневен тест в Уелс, където работи по настройките за конкретните метеорологични условия там.