Начало Рали Ожие контролира темпото в Португалия

Ожие контролира темпото в Португалия

36
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC) контролира темпото в рали Португалия, въпреки че не се чувства съвсем добре. Французинът не е напълно възстановен от нападналия го вирус и се налага да се бори колкото с останалите пилоти по трасето, толкова и със себе си.

Въпреки здравословните си проблеми обаче, Ожие уверено води и след втория ден на четвъртия кръг от световния рали шампионат. Втори вече е съотборникът му Яри-Мати Латвала (на 34,8 сек), а трети – Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC).

Трудно е, защото 10 километра след началото на отсечката енергийното ми ниво пада и водя истинска битка. Никак не е лесно – обясни Себастиен, който спечели 4 от днешните шест отсечки, а останалите две взе Латвала. – Следобед започнах да се чувствам малко по-добре. Мисля, че пазех гумите си по-добре от останалите. Беше добър ден, но утре има две дълги отсечки, така че ще е трудно.

Дани Сордо с втория DS3 WRC бе най-близо до французина, но той отпадна още в първия съботен етап. Испанецът бе сполетян от съдба, подобна на тази на предишния преследвач на Ожие – Мадс Остберг.

– Разбрах погрешно бележка. След малък хълм колата се изпързаля. В края на кривата имаше малко дърво и го ударихме със задно (дясно) колело, което се строши – обясни Сордо.

При това положение Яри-Мати и Хирвонен отидоха с по една позиция напред. Латвала заяви, че за първи път от началото на сезона се усмихва в края на състезателен ден. Той преодоля и спукана гума и на близо 34 секунди пред сънародника си.

Хирвонен от своя страна отбеляза, че е било толкова горещо и сложно следобед, че гумите са стигнали лимита си.

– Нямам никакви нови комплекти за утре и това ще ме забави – добави Мико.

Четвърти в генералното класиране е Евгени Новиков (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), следван от съекипника си Насър Ал-Атия. Шести в събота вечерта бе Андреас Микелсен с третото Поло R WRC, следван от Денис Куиперс (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), Есапека Лапи (Форд Фиеста RS WRC), Халид Ал-Касими (Ситроен, DS3 WRC), Мартин Прокоп (Форд Фиеста RS WRC) и т.н.

От битката отпадна и Тиери Нювил. Също в първия етап за деня той удари камък и повреди окачването си.

Последният ден на рали Португалия е със състезателна дистанция от общо 147,64 км, в която са включени две преминавания на 52,30-километровата отсечка Алмодовар.