Начало Рали Ожие най-бърз в квалификацията в Уелс

Ожие най-бърз в квалификацията в Уелс

51
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC) бе най-бърз в квалификацията за рали Уелс, последен кръг от тазгодишния световен шампионат. Френският пилот, който вече спечели титлата за 2013 г., измина 3,11-километровата отсечка за 1:52.708 мин, изпреварвайки само със 7 стотни от секундата Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC).

Така Ожие ще има право пръв да посочи от коя позиция иска да стартира в надпреварата.

Условията в квалификацията бяха много тежки – със силни дъжд и вятър. Себастиен не се трогна от лошото време:

Понякога условията са такива, че е предимство да си първи на трасето. Днес например това не бе недостатък. Сцеплението бе на ниво, всъщност дъждът дори малко помогна с него.

Нювил бе разочарован, че не даде най-доброто време. Белгиецът, който догодина вече ще е пилот на Хюндай, се бори да запази второто си място в генералното класиране за 2013 г. Той призна, че не е доволен от това как се справи в квалификационната отсечка и че е бил твърде внимателен на места в дистанцията.

Трето време записа съотборникът на Нювил Евгени Новиков (+1,889 сек спрямо постижението на Ожие), следван от Яри-Мати Латвала (Фолксваген, +2,168), Мадс Остберг (М-Спорт, +2,759).

Най-добре класиралият се Ситроен бе този на Мико Хирвонен – шести, на 2,979 сек от първото време. Финландецът изобщо не бе доволен от постижението си и не се чувстваше комфортно в колата. Седми е Роберт Кубица, който дебютира зад волана на Ситроен DS3 WRC. Топ 10 допълниха Дани Сордо с третата кола на френския екип, Андреас Микелсен (Фолксваген), Мартин Прокоп и Михал Соловов (и двамата с Форд Фиеста RS WRC).

Сордо обаче ще стартира с петминутно наказание. Испанецът ще използва девето шаси при разрешени осем за сезона и стюардите наложиха съответната санкция. Впоследствие екипът се извини на пилота си за допусната грешка.

Много съжалявам за Дани. Сбъркали сме при шаситата – призна шефът на отбора Ив Матон.

Самият пилот се опита да приеме философски нещата:

Всички сме хора, пропуски се случват. Понякога аз бъркам, друг път инженерите или хората от тима. Разочарован съм, но така или иначе няма какво да гоним в шампионата при конструкторите или този при пилотите. Можем само да се опитаме да натрупаме опит в отсечките.