Начало Рали Ожие не мисли да мери сили с Льоб на Пайкс Пийк

Ожие не мисли да мери сили с Льоб на Пайкс Пийк

32
0
Себастиен Льоб,Себастиен Ожие

Себастиен Льоб и Себастиен Ожие водят отдавна двубои по трасетата на ралитата от световния шампионат. Тази година премериха сили и в пистова надпревара – кръга от Порше Суперкъп в Монте Карло. По-младият французин обаче не възнамерява да извежда съперничеството им на следващо ниво и да опита силите си в изкачването Пайкс Пийк.

Льоб участва в тазгодишното, 91-во издание на прочутото изкачване в Скалистите планини в Колорадо (САЩ) и помете рекорда с повече от минута и половина. Деветкратният рали шампион бяга с Пежо 208 Т16 Пайкс Пийк, изминавайки 20-те километра с над 150 завоя за 8:13.878 мин.

Ожие обаче бе категоричен, че събитието не представлява кой знае какъв интерес за него, тъй като дистанцията е вече почти изцяло асфалтирана.

За мен би било мечта да карам там преди 20 години, когато трасето бе чакъл и Ари Ватанен се състезаваше. Това щеше да е невероятно предизвикателство и истинско удоволствие за бягане. Сега е почти изцяло асфалт и честно казано, не влиза в плановете ми. Не е рали, а по-скоро пистова надпревара, но пък в същото време няма как болид от Формула 1 например да тръгне да се състезава там – обясни пилотът на Фолксваген.

Съотборникът му Яри-Мати Латвала заяви, че също би предпочел да си опита силите на трасето отпреди две десетилетия.

Тогава е било и по-вълнуващо, и по-впечатляващо. Карането на асфалт, разбира се, също е удоволствие, но в наши дни става дума повече за това как се концентрираш, какъв точно автомобил караш и колко си прецизен. Наистина е повече като писта – допълни финландецът.

Пилотите на Фолксваген в момента са във ваканция, след като спечелиха 5 победи в първите седем кръга от WRC тази година. Следващото рали от първенството е Финландия в началото на август.