Начало Рали Ожие победи в рали дела Лантерна, Кими втори

Ожие победи в рали дела Лантерна, Кими втори

31
0

Себастиен Ожие постигна победа в рали дела Лантерна. Надпреварата, част от националния шампионат на Италия, се проведе през изминалия уикенд и французинът я използва като част от подготовката си за предстоящото рали България.

В рали дела Лантерна участва освен Себастиен Ожие и съотборникът му в Ситроен Джуниър Тийм Кими Райконен. Французинът буквално в последния специален етап успя да открадне победата на Райконен. Разликата между двамата след финиша бе 5,7 сек.

Райконен, който за първи път участва в асфалтово рали със своя Ситроен С4 WRC, започна добре още от самото начало, разполагайки с преднина от 30 сек. пред Ожие. В действителност Себастиен изгуби време във втория етап заради погрешен избор на гуми за прекалено хлъзгавите условия. Французинът обаче постепенно започна да намалява предимството на Райконен, записвайки най-бързи времена в отсечките. В резултат преди последния етап предимството на Райконен бе намаляло на 2 сек.

– Кими бе много бърз и бе много трудно да го настигна, защото сутринта направихме погрешен избор на гуми и загубихме 30 секунди – обясни Ожие. – Поздравявам го, защото се представи чудесно в първото си участие в асфалтова надпревара със Ситроен С4 WRC.

В крайна сметка Ожие бе най-бърз в седем от общо деветте отсечки в ралито. В началната най-добре се представи Райконен, за когото това бе и първа етапна победа в кариерата му. След приключването на състезанието финландецът заяви:

– Беше прекрасно рали. За съжаление загубихме първото място в последния етап. За нас обаче това бе първият път, когато карахме колата на асфалт и натрупахме ценен опит. А и не изгубихме от някой случаен пилот.

Следващата надпревара за двамата е седмият кръг от тазгодишния календар на световния рали шампионат в България (9-11 юли 2010 г.).