Начало Рали Ожие покори и Финландия

Ожие покори и Финландия

64
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие покори и рали Финландия. Пилотът на Фолксваген прелетя със своето Поло R WRC през отсечките, направи истинско показно през Унинпохя и се поздрави с пета победа за сезона.

Ожие бе много внимателен през първия ден на ралито, за да установи ритъма си. В петък атакува, излезе начело и натрупа разлика, която днес пазеше и почти не си позволи да кара с максимално темпо. Единствено в 22-ия етап – прочутия Унинпохя – той изнесе следобеден урок на съперниците си, приключил с нов рекорд на отсечката. Себастиен подобри предишното най-добро постижение на Мико Хирвонен с 8,5 сек.

Беше наистина прекрасен етап, огромно удоволствие. Гумите накрая никакви ги нямаше, а колата доста се пързаляше. Накрая само ги пазех. Мечтаех да спечеля във Финландия. Толкова точки за шампионата и победата направиха уикенда перфектен – сподели Ожие.

Двубоят за второто място приключи с успех за Тиери Нювил. Белгиецът водеше сериозна битка със съотборника си в М-Спорт Мадс Остберг, който обаче загуби близо 20 секунди. Норвежкият състезател излетя от трасето при опит да заобиколи камък.

Голям камък, беше по средата на пътя, на около 25-ия километър. Постарах се да мина настрани, но се завъртях. Иначе щях да го ударя и рискувах да строша колата. Не е хубаво, че борбата ни се разреши по този начин – коментира Мадс, останал трети в надпреварата. – Хубаво е, че отново имах шанс да се боря за първите позиции. В един момент водихме, после бяхме втори, накрая се класирахме трети. Но е прекрасно, че си връщам увереността след далеч не толкова добрата първа половина на сезона.

Нювил от своя страна също бе много бърз. Той обаче намали, след като видя от времената на контролите, че Остберг изостава.

Освен това видях кола в канавка и тогава още свалих скоростта. Наистина исках да бия рекорда на Унинпохя, сторих го и това ме прави наистина щастлив. Колата върви просто страхотно. Чувството на финала е невероятно. Свършихме страхотна работа. Вчера загубихме време със спукана гума, но като цяло бягането ни се получи гладко. Преди ралито не можех и да си представя, че подобен резултат е възможен – заяви Нювил, за когото това е четвърти подиум за сезона.

Спомената кола в канавка бе Ситроен-ът на Крис Мийк. Британецът бе на път да запише страхотен резултат при връщането си зад волана на WRC автомобил, но изхвърча в една тясна секция. Резултатът бе, че се преобърна цели четири пъти. За щастие Мийк и навигаторът му Крис Патерсън останаха невредими.

Съотборниците му Мико Хирвонен и Дани Сордо финишираха четвърти и пети. Докато финландецът обаче се пребори за позицията и преодоля не един проблем, то испанецът напредваше единствено при отпадания и проблеми на съперници.

Местата от шесто до десето заеха Евгени Новиков, Яри Кетомаа, Пер-Гунар Андерсон, Роберт Кубица и Андреас Микелсен.