Начало Рали Ожие с 32,2 сек аванс, Льоб и Латвала се борят за втората...

Ожие с 32,2 сек аванс, Льоб и Латвала се борят за втората позиция

72
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Фолксваген) е с 32,2 секунди аванс след първия ден на рали Швеция. Французинът доминира по снежните отсечки, докато зад него Себастиен Льоб (Ситроен) и съотборникът му Яри-Мати Латвала водят борба за втората позиция.

– Страхотно е. Сутринта не бе перфектна за разлика от следобеда. Колата бе страхотна, въпреки проблема със смяната на предавките, които имахме за малко – коментира Ожие.

Латвала успя да изпревари Льоб след обедния сервиз, но на няколко пъти губеше ритъм по трасето и приключи деня на трета позиция.

Губехме твърде много шипове от предните гуми и това доведе до няколко пързаляния – обясни финландецът. – Бях доста доволен от карането си, макар на места да се налагаше да се внимава при атаките заради снега.

Льоб също бе много предпазлив, като той сподели, че резултатът и от най-малкото излизане от състезателната линия е почти излитане от пътя.

Четвърти в генералното подреждане е Мадс Остберг (Форд Фиеста RS WRC). Норвежецът стабилизира представянето си след сутрешните проблеми и единствен той успя да спечели отсечка освен Ожие днес. Позицията му е още по-впечатляваща на фона на 20-секундното наказание, получено заради спиране в етап. Остберг е на 9 секунди зад Латвала.

Скоростта ни е добра и би трябвало да настигнем Льоб и Латвала утре – бе убеден той.

Евгени Новиков задмина Понтус Тидеманд и двамата приключиха петъка на пето и шесто място. В топ 10 се наредиха още Юхо Ханинен, Тиери Нювил, Хенинг Солберг и Мартин Прокоп.

Дани Сордо се оказа жертвата на снега следобед. Испанецът излетя в пряспа и загуби 4 минути, докато се върне на трасето. През първата половина на деня подобни инциденти доведоха до сериозно изоставане на Мико Хирвонен (Ситроен) и Ярко Никара (Мини).

Първият ден на рали Швеция приключва с късен суперспециален етап – 1,9-километровото изпитание Карлщад.