Начало Рали Ожие съхрани лидерството си през първия ден на рали Турция

Ожие съхрани лидерството си през първия ден на рали Турция

46
0

Себастиен Ожие приключи като лидер първия ден от рали Турция. Французинът излезе начело във временното генерално класиране след третата от общо девет отсечки, като успя да запази преимуществото си и след последния за петък суперспециален етап в центъра на Истанбул.

След финиширането си Ожие сподели:

„Днес беше наистина чудесно, не мога да се оплача от нищо. Що се отнася до утрешния ден, той ще бъде наистина голямо предизвикателство, но на мен ми допада. Имам предвид, че ако стартираш първи в отсечките, то е защото оглавяваш класирането в ралито.“

На втора позиция в генералното подреждане и на 5,5 сек от водача приключи Дани Сордо от заводския тим на Ситроен. Трети се нареди пилотът на Форд Мико Хирвонен. Финландецът с изключение на грешката, която допусна в началния етап на ралито, през остатъка от деня нямаше никакви проблеми. Той сподели, че за него утрешният ден ще е решаващ и се надява с добро каране и тактика на смесените етапи (една отсечка включва участъци както на чакъл, така и на асфалт) да измести Ожие от лидерското място.

Четвъртото място в подреждането се заема от Петер Солберг, който може да се похвали действително с добър ден. Норвежецът стартира рали Турция с етапна победа, а до края бе най-бърз в още две отсечки и по този начин има равен брой спечелени етапи с лидера Ожие.

Единствените други, спечелили по една отсечка, са Дани Сордо, Мико Хирвонен и Себастиен Льоб, който бе най-бърз в суперспециалния етап. Лидерът в шампионата обаче в генералното класиране остана пети. До обедния сервиз Льоб се движеше на същата позиция като разликата му възлизаше на 8 сек. След края на деня обаче тя вече бе нараснала на 25 сек. По този повод французинът обясни, че на места изобщо не е имал сцепление и условията при първото преминаването на отсечките лично на него са му се стрували по-добри.

След Льоб се наредиха Латвала, Вилягра, Райконен и Уилсън, който успя да финишира, въпреки че по време на шестия етап получи повреда в управлението на автомобила си.

Утре участниците ще трябва да изминат нови осем етапа като първият от тях стартира в 9 ч. и 56 мин. местно време.